Hikmetyar, üç hafta sonra Afganistan'a dönüyor

Hikmetyar, üç hafta sonra Afganistan'a dönüyor

Hizb-i İslami Partisinin sözcüsü Erşad: - "Gülbeddin Hikmetyar, üç hafta içinde Afganistan'da olacak. Kendisini 500 güvenlik görevlisi koruyacak"

KABİL (AA) - SAYED KHODABERDİ SADAT - Afganistan'daki silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisi'nin lideri Gülbeddin Hikmetyar'ın üç hafta içinde ülkeye döneceği bildirildi.

Hizb-i İslami Partisi Sözcüsü Haşmatullah Erşad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hikmetyar'ın üç hafta içinde Afganistan'da olacağını, ülkeye döndükten bir hafta sonra da başkent Kabil'e geleceğini söyledi.

Erşad, başkente gelmeden önce yakın bir vilayette ikamet edecek Hikmetyar'ın Kabil'de büyük bir törenle karşılanacağını, kendisinin 500 güvenlik görevlisi tarafından korunacağını belirtti.

Hikmetyar'ın korumaları arasında parti liderinin uzun yıllardır yanında bulunan özel korumaların da yer alacağını vurgulayan Erşad, Hikmetyar'ın Afganistan'a döndükten sonra siyasi faaliyetlerine yasalar çerçevesinde devam edeceğinin altını çizdi.

Erşad, Hikmetyar ve Hizb-i İslami Partisinin, Afganistan hükümetinden herhangi bir makam talep etmediğini ve etmeyeceğini belirterek ''Afganistan hükümeti isterse ülkede güvenliğin sağlanması için beraber çalışabiliriz, böylece tehditlere karşı büyük bir güç oluruz.'' ifadesini kullandı.

- Tutuklu parti üyeleri serbest bırakılacak

Gülbeddin Hikmetyar'ın barış anlaşması özel temsilcisi Amin Kerim de Afganistan'da yaklaşık 2 bin 600 Hizb-i İslami üyesinin tutuklu olduğunu söyledi.

Gelecek günlerde aralarında önemli isimlerin bulunduğu tutuklu 100 parti üyesinin serbest kalacağını ifade eden Kerim, ''Yaklaşık 3,5 ay önce Afganistan hükümetiyle Hizb-i İslami Partisi arasında imzalanan barış anlaşması metnindeki şartların gerçekleşmesi için çalışmalar sürüyor.'' dedi.

Kerim, Hizb-i İslami'nin bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

- Hikmetyar'ın kara listeden çıkartılması

Afganistan Devlet Başkanı Siyasi İşler Özel Temsilcisi Akram Hepelvak da barış anlaşması metnindeki şartlardan birinin Hikmetyar'ın isminin yaptırım listesinden çıkartılması olduğunu kaydetti.

Hepelvak, ''Afganistan devletinin diplomatik girişimleri sonucu Hikmetyar'ın ismi yaptırım listesinden çıkartıldı.Yaptırımlar listesinin başında Hikmetyar'ın yurt dışına çıkış yasağı ve mal varlıklarının dondurulması geliyordu. Böylece hepsi kaldırıldı.'' diye konuştu.

Afganistan hükümeti, yaklaşık iki ay önce BMGK'ya bir mektup göndererek Hikmetyar'ın yaptırım listesinden çıkarılmasını talep etmişti. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), 5 gün önce Afganistan Hizb-i İslami Partisi lideri Gülbeddin Hikmetyar'ın ismini yaptırım listesinden çıkarmıştı.

Hikmetyar 2003 yılında BMGK yaptırım listesine girmişti.

- Barış anlaşması

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında yaklaşık 3,5 ay önce barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Anlaşmayla yasal dokunulmazlık sağlanan Hikmetyar'ın geçmişteki fiilleriyle ilgili tüm siyasi ve askeri yargılamalardan muaf tutulması öngörülüyor.

Afganistan'ın eski başbakanı Hikmetyar, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı mücadele etmişti. Ancak ABD, 2003 yılında Hikmetyar'ı terörist ilan etmişti. Hikmetyar, BM tarafından da kara listeye alınmıştı.

Afgan hükümetinin bundan sonraki hamlesinin, Hikmetyar'ı yerel siyasetin içine yeniden entegre etmek için bu kısıtlamaların kaldırılması yönünde çalışmak olacağı düşünülüyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar düzenlemişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler