"Heritage İstanbul" 12 Nisan'da başlayacak

"Heritage İstanbul" 12 Nisan'da başlayacak

Proje Yaratıcısı ve Yöneticisi Akan:- "Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik alanında Türkiye'den ve yurt dışından önemli isimleri ağırlıyoruz. Kendi sektörlerindeki yeni vizyonları, deneyimleri ve uygulamaları anlatıyorlar"

İSTANBUL (AA) - Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik teknolojilerini aynı çatı altında buluşturan "Heritage İstanbul", 12-14 Nisan tarihleri arasında yapılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün desteğiyle TG EXPO tarafından düzenlenen fuar, Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center'da gerçekleştirilecek.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Kütüphanesi'nde yapılan basın toplantısında konuşan Heritage İstanbul Proje Yaratıcısı ve Yöneticisi Osman Murat Akan, bu yıl üçüncüsü gerçekleşen etkinliğin her geçen yıl daha da büyüdüğünü, bir marka haline geldiğini söyledi.

Akan, İstanbul'un uluslararası kültür mirası sektörünün önemli bir destinasyonu olmasını hedeflediklerini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Fuarda konferanslar da düzenliyoruz. 650 kişilik bir salonumuz var ve hemen hemen tüm konuşmalar dolu olarak izleniyor. Bu da bizim için bir kıvanç. Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik alanında Türkiye'den ve yurt dışından önemli isimleri ağırlıyoruz. Kendi sektörlerindeki yeni vizyonları, deneyimleri ve uygulamaları anlatıyorlar. Geçtiğimiz yıl atölyeler ve miras sohbetleri alanını ekledik. Konferanslarda geçen yıl 80'in üzerinde konuşmacıyı ağırladık. Bu yıl da 65 kadar konuşmacımız var. Bu yıl panellere daha ağırlık verdik çünkü interaktif olmasını istiyoruz konuşmaların. Akademik sunumlardan ziyade konuların tartışılarak irdeleneceği platformlar yarattık."


- "'Heritage İstanbul' çok önemli bir etkinlik"

Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Başkanı Suay Aksoy da bu tür etkinliklerin Türkiye'de daha önce olmadığının altını çizerek, "Oysa birçok ülkede bu tür fuarlara rastlıyoruz. Mesela Çin bu konuda almış başını gidiyor. Zaten ülke büyük, pazarı büyük ama düzenli bir şekilde bu tür fuarları ve onun eşliğinde konferanslar düzenliyor." diye konuştu.

Fuar ve konferansların birlikte muazzam bir iletişim ve sosyal ağ imkanı sağladığını vurgulayan Aksoy, "2004 yılından beri özel müzelerin devreye girmesiyle müzecilik alanında ciddi bir çığır açılmıştır, hem müze sayıları hem de müzelerin çağdaşlaşması açısından. Dolayısıyla Heritage İstanbul da bunun üzerine gelmiş bir etkinlik ve bence çok önemli bir etkinlik. Konferanslar da çok önemli çünkü dünyada ne olup bittiğini ancak böyle takip edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu ve Kültür Tarihçisi Nezih Başgelen ise fuarın Türkiye'nin kültür sektöründeki ateşi koruduğunu ifade ederek, "Çünkü Türkiye çok sıkıntılı süreçlerden geçti. Hem jeopolitik hem sosyo ekonomik. Hızlı büyüyen ama büyürken sorunları da büyüyen bir ülke. Bunun en fazla etkisini ise kültür sektöründe hissediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Heritage İstanbul'un sektörleri bir araya getirdiğini dile getiren Başgelen, "Cidden bu süreçte bunu çok önemsiyorum. Resmi, özel, ilgili, araştırma yapan herkesi bir araya toplamaya yönelik bir misyon var burada. İlk başta her şey basit başlar. 10- 20 yıl sonra Türkiye'nin kültürel ajandasında önemli yeri olacak bir organizasyon." dedi.

TG Expo Genel Müdür Yardımcısı Nergis Büyükkınacı'nın katıldığı toplantıda fuar programı da açıklandı.

Fuarın ilk gününde, arkeoloji, restorasyon ve müzecilik alanındaki yeni teknolojilerin yanı sıra Göbeklitepe, Petra Antik Kenti, Patara Deniz Feneri Kulesi, Bodrum Kalesi ve İstanbul Rami Kışlası ile ilgili konu başlıkları da ele alınacak.

Etkinlik kapsamında ayrıca "Panaroma 1453'de Kurgu ve Gerçeklik", "Film Restorasyonu:Etik ve Pratik", "Müzecilikte Yeni Soluk", “Afet Riskleri Yönetimi ve Sürdürülebilir Kültürel Miras için İklim Değişikliği Etkileri" ve "Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyonlarında Yaşanan Gelişmeler" konulu konferanslar gerçekleştirilecek.

Yurt dışından Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Elçi Öüsteşar Gabriel Munuera Vinals, Assorestauro Başkanı Alessandro Zanini, L'immagine Ritrovata Direktörü Davide Pozzi, ICOM Gürcistan Başkanı Prof. Dr. Klara Inga Karaia ve Histortic Royal Palaces Yaratıcı Yapımcısı Tim Powell'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk da konuşmacı olarak etkinlikte yer alacak.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler