Halep'in doğusunda sağlanan ateşkes

Halep'in doğusunda sağlanan ateşkes

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yalçın:- "Geç de olsa bir ateşkesin sağlandığını duymak, hiç olmazsa oradaki yüz bin kardeşimizin ağır bombardımandan biraz olsun korunmasını sağlamak veya hayatlarını kurtarmak birazcık tesellimiz oldu. Umarız bu süreç kalıc

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, Halep'teki ateşkese ilişkin, "Geç de olsa bir ateşkesin sağlandığını duymak, hiç olmazsa oradaki yüz bin kardeşimizin ağır bombardımandan biraz olsun korunmasını sağlamak veya hayatlarını kurtarmak birazcık tesellimiz oldu. Umarız bu süreç kalıcı olur." dedi.

Yalçın, Suriye Türkmen Meclisi ve Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen "Bayırbucak’tan Kerkük’e Suriye ve Irak Türkmenlerinin Stratejik Rolü ve Türkiye’nin güvenliği" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, hem Türkiye, hem Irak hem de Suriye'de Türklerin büyük saldırı altında olduğunu ve sürekli olarak şehit vermenin ve bu acıları yaşamanın birliktelik direncini daha da artırdığını ifade etti.

Irak ve Suriye'de Türkmenlerin tarih boyunca asli ve kurucu unsur olarak yaşadığının altını çizen Yalçın, Türkmeneli coğrafyasındakilerin yıllarca zulüm ve baskı gördüğünü ve saldırıların tek bir cepheden değil, rejimlerden, terörden, aşırıcılıktan kaynaklanan pek çok cepheden geldiğini söyledi. Yalçın, bu nedenle içinden geçilen süreçte birlikte olmanın hayati önem taşıdığını vurguladı.

Yalçın, Türkiye'nin Halep'te ateşkes, insani yardım, halkın ve muhaliflerin kurtulması için uzun zamandır çaba harcadığını, her yönden büyük çalışma içinde olduğunu dile getirerek "Geç de olsa bir ateşkesin sağlandığını duymak, hiç olmazsa oradaki yüz bin kardeşimizin ağır bombardımandan biraz olsun korunmasını sağlamak veya hayatlarını kurtarmak birazcık tesellimiz oldu. Umarız bu süreç kalıcı olur." ifadelerini kullandı.

Irak ve Suriye'de Türkmenlerin son birkaç yılda büyük bir direniş içinde olduğunu anlatan Yalçın, şöyle devam etti:

"Bu direnişinizde Türkiye yanınızda, sizinle beraber. Saldırı bu coğrafyada bir kesime değil bütün Türkmeneli coğrafyasında hepimize. Eğer bunu topluca görmezsek, Irak Türkmenleri, Suriye Türkmenleri, Türkiye Türkmenleri dersek bu onurlu mücadeleden başarılı çıkamayız. O yüzden ihtiyacımız olan şey, bu koridorda iyi yaşama mücadelemizi, etrafımızdakilerle huzur ve barış içerisinde yaşama mücadelemizi bizim en önce doğru anlamamız, kendi açımızı doğru belirlememizden geçiyor.”

Yalçın, Türkiye'nin Irak’tan 100 bin, Suriye’den 500 bin civarındaki Türkmen kardeşine evlerini açarak onlarla birlikte onların acısını paylaşarak geleceğe birlikte gitme mücadelesi verdiğine dikkati çekerek bütün bunları yaparken de ellerinden geldiğince ekonomik, sosyal, insani yardım bakımından destek olmaya çalıştığını anlattı.

Bu tür toplantıların taraflar arasındaki dayanışmayı artırmaya vesile olacağına işaret eden Yalçın, toplantının Türkmenlerin geleceği için bir perspektif sağlayacağını belirtti.

Yalçın, “Davanız davamızdır, davamız davanızdır. Siz orada zayıfsanız biz de burada zayıfız, biz burada güçlüysek siz de orada güçlüsünüz” dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :