Hak-İş Konya Başkanı Keçeci'den 'kamuda geçici ve mevsimlik işçi sorunu çözülsün' açıklaması

Hak-İş Konya Başkanı Keçeci'den 'kamuda geçici ve mevsimlik işçi sorunu çözülsün' açıklaması

Hak-İş Konya Başkanı Hüseyin Keçeci, çalışma hayatına yönelik sorunların çözümüne ilişkin yürütülen kararlılığın, geçici veya mevsimlik işçiler yönünden de ortaya konulmasını ve bu uygulamanın artık bitirilmesini talep ettiklerini söyledi

Hak-İş'e bağlı Hizmet-İş Sendikası Konya 2 Nolu Şube Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücret, EYT ve sözleşmelilere kadro verileceği haberlerinin gündemden düşmediği bu günlerde, çalışma hayatına yönelik sorunların çözümüne ilişkin yürütülen kararlılığın, geçici veya mevsimlik işçiler yönünden de ortaya konulmasını ve bu uygulamanın artık bitirilmesini talep ettiklerini söyledi.

"GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİLİK GİBİ KONULAR GÜNDEMDEN ÇIKMALI"

Hak-İş Konya Başkanı Hüseyin Keçeci, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İş yerinin bütün bir yıl faaliyette bulunduğu ve iş kapasitesinin yılın belirli bir döneminde artması sonucu, yılda birkaç aydan fazla işçi çalıştırılmasıyla geçici veya mevsimlik işçilik tabir edilen durumu ortaya çıkarmaktadır.

Artık günümüzde geçici işçilik, mevsimlik işçilik gibi konular gündemden çıkmalı, çalışma yaşamındaki bu tür istihdam biçimlerine son verilmelidir. Geçici veya mevsimlik işçilik, adı üstünde kısa süreli bir istihdam biçimidir.

"EMEKLİLİK HAKLARI SIKINTIYA GİRİYOR"

Gerek kamuda (Örn. Orman Genel Müdürlüğü) gerekse belediyelerde geçici veya mevsimlik statülerde işçi çalıştırılmasına son verilmelidir. 12 aylık sürecin belirli döneminde çalışan belirli döneminde çıkış yapılan bu arkadaşlarımız, hizmet akitleri askıda olarak çıkış yapıldığı için maaş alamadığı gibi işsizlik ödeneğinden de yararlanamamaktadır. Bu çalışanların prim ödemeleri de eksik olacağı için sosyal güvenlik sisteminden emeklilik haklarını elde etmeleri de sıkıntıya girmektedir.

12 AY ÇALIŞMA İMKANI SAĞLANMALI

Pek çok haktan yoksun bırakılan bu işçilere yönelik çalışma şekilleri sürdürülebilir değildir. Bu nedenle, acilen geçici veya mevsimlik işçi çalıştırma sistemine son verilerek, çalışanların her ay belli bir ücret alabilecekleri bir modeli inşa etmek gereklidir. Gerekli yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar da gerek kamudaki kurumlar gerekse belediyelerimiz geçici-mevsimlik çalışan demeden 12 ay çalışma imkânı sağlamalıdır. Bu kurumlarımızda 12 ay yapılacak iş vardır.

ASGARİ ÜCRET, EYT, 3600 EK GÖSTERGE VE SÖZLEŞMELİYE KADRO TEŞEKKÜRÜ

Son dönemlerde; Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, hükümetimizin çalışma hayatında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin, asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmemesi, 3600 ek gösterge, sözleşmeli memurların kadroya alınması ve EYT gibi meselelerin çözümü noktasında yapmış olduğu çalışmaları memnuniyetle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz.

"GEÇİCİ VE MEVSİMLİK İŞÇİ TARTIŞMALARI SON BULMALI"

Çalışma hayatına yönelik sorunların çözümüne ilişkin yürütülen kararlılığın, geçici veya mevsimlik işçiler yönünden de ortaya konulmasını ve bu uygulamanın artık bitirilmesini talep ediyoruz. Kamuda artık geçici ve mevsimlik işçi tartışmalarının son bulmasını istiyoruz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.