Güney Sudan'daki çatışmalar

Güney Sudan'daki çatışmalar

Barış Anlaşmasını Gözetleme Ortak Komitesi:- "Cuba'da çatışmaların yeniden başlamasından derin endişe duyuyoruz"

ADDİS ABABA (AA) - Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da çatışmaların yeniden başlamasından "derin endişe" duyulduğu bildirildi.

Barış Anlaşmasını Gözetleme Ortak Komitesi'nden yayımlanan açıklamada, "Cuba'da çatışmaların yeniden başlamasından derin endişe duyulduğu" ifade edilerek, bunun geçen ağustos ayında imzalanan barış anlaşmasının "açık ihlali" olduğu belirtildi.

Açıklamada, taraflara şiddete son vermeleri ve anlaşmanın uygulanması için diyalog masasına oturmaları çağrısında bulunuldu.

Güney Sudan'da hükümete bağlı güvenlik güçleriyle şehirdeki silahlı muhalif gruplar arasında çıkan çatışmada 5 asker ölmüştü.

Ordu sözcüsü Lul Ruai Koang, Devlet Başkanı Salva Kiir'e bağlı askerlerinin bulunduğu bir kontrol noktasına açılan ateş sonucu 5 askerin hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıdan, isyancıların eski lideri ve Devlet Başkan Yardımcısı Riek Machar'a bağlı askeri sorumlu tutmuştu.

Machar'ın taraftarlarından sözcü William Gatjieth da Kiir'in askerlerini, Cuba'nın Gudele bölgesinde bulunan kontrol noktasına yaklaştıkları sırada kendilerine ateş açmakla suçlayarak, iki askerlerinin yaralandığını söylemişti.

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

Barış Anlaşmasını Gözetleme Ortak Komitesi de Güney Sudan'da hükümet ile isyancılar arasında Ağustos 2015'te imzalanan anlaşmanın uygulamaya koyulmasının takibi için Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) tarafından kurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :