Güney Sudan insani krizden çıkış yolu arıyor

Güney Sudan insani krizden çıkış yolu arıyor

Afrika'nın en genç ülkesi Güney Sudan'da hükümet, iç savaşın sürdüğü, milyonlarca insanın açlıkla mücadele ettiği ülkedeki kötüye gidişten kurtulabilmek için bölge ülkelerinden ve uluslararası toplumdan yardım istiyor- Güney Sudanlı gazeteci Bol:- "Ülkeni

ANKARA (AA) - Güney Sudan hükümeti, ülkedeki iç çatışmalar nedeniyle yaşanan ekonomik ve insani krizle başa çıkabilmek için bölge ülkeleri ile uluslararası camiadan acil yardım talebinde bulunuyor.

Ocak 2011'de yapılan referandumla Sudan'dan ayrılan ve bağımsızlığını ilan eden, Afrika'nın en genç ülkesi Güney Sudan'da sular durulmuyor.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla halkın yaşadığı sıkıntılar da giderek artıyor.

İnsani yardım kuruluşları, yaklaşık 11 milyonluk nüfusun yüzde 40'ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ülkede, durumun daha da kötüye gitmesinden endişe duyarken, gıda güvenliği koşullarının, ülkenin bağımsızlığını kazandığı 2011'den bu yana en kötü durumda olduğu uyarısı yapılıyor.

- ABD'den 138 milyon dolar yardım

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Taban Deng Gai beraberindeki heyetle 17 Ağustos'ta, Kenya'yı ziyaret etmiş, Güney Sudan halkının acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, Kenya hükümetinden un, pirinç ve yağ talebinde bulunmuştu. Görüşmelerin ardından Kenya hükümeti ise komşusu Güney Sudan halkına yardım etmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Güney Sudan ve Somali'deki sorunları görüşmek üzere pazartesi günü Kenya'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, buradaki temaslarının ardından, ABD'nin insani yardımlarda kullanılması için Güney Sudan hükümetine 138 milyon dolar bağış yapacağını açıklamıştı.

Krize karşı Uganda ile de diplomatik görüşmeler gerçekleştirip yardım talebinde bulunduğu iddia edilen Güney Sudan'ın son olarak, Sudan hükümeti ile bir petrol anlaşması imzaladığı da duyurulmuştu. Bu anlaşmayla Güney Sudan petrolünün, Sudan üzerinden ihracatının uzatılması planlanıyor.

- Devlet memurlarının maaşı ödenemiyor

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Güney Sudanlı gazeteci Samir Bol, ülkede ekonomik durumun kötüye gittiğini anlattı.

Bankaların artık vatandaşlara küçük projeler için destek olamadığını, sadece büyük işletme sahiplerinin desteklendiğini dile getiren Bol, "Güney Sudan'ın en büyük gelir kaynağı petrol ihracatı fakat ülkede yaşanan iç çatışmalar sonrasında bu çok zorlaştı. Güney Sudan ihraç etmiyor, sürekli ithal ediyor. Soğan ve domates bile dışardan, Uganda'dan getiriliyor. Devlet memurları 3 aydan fazla süredir maaşlarını alamıyor." diye konuştu.

Bol, ülkede sağlık ve eğitim alanlarında büyük sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, devlet hastanelerine elektrik verilemediğini, ameliyatlarda sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Temiz suya ulaşımın kısıtlı olduğu ülkede, kolera vakalarında artış görüldüğünü ifade eden Bol, eğitimin kesintilerle ve zor şartlar altında sürdürülebildiği okullarda ise sınav kağıtlarının bile basılamadığını, öğretmenlerin maaşlarının ödenemediğini vurguladı.

- Devlet hazinesinde bir şey kalmadığı iddia ediliyor

Öte yandan ulusal basında yer alan bazı haberlerde, Güney Sudan Maliye Bakanlığından üst düzey bir yetkilinin, "devlet hazinesinde bir şey kalmadığını, merkez bankasının boşaldığını, ülkenin tek kazancı olan petrol gelirlerinin ise güvenlik ve savunma harcamalarına gittiğini, memurların maaşlarını ödemek için geriye hiçbir şeyin kalmadığını açıkladığı" ileri sürüldü.

Haberlerde ayrıca, iç çatışmalar nedeniyle iş adamlarının ülkeyi terk ettiği ve bu sebeple temel tüketim mallarının fiyatlarının arttığı iddialarına da yer verildi.

- Uluslararası örgütlerin raporları

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı'nın 13-20 Ağustos arasında hazırladığı durum raporunda, Güney Sudan'da 4,8 milyon insanın acil gıda yardımına ihtiyacı olduğu ifade ediliyor.

Raporda, Güney Sudan'da 2016 Haziran ayında yüzde 309,6 olan enflasyon oranının, iç çatışmaların başladığı temmuz ayında iki katına çıkarak, geçen yıla oranla yüzde 661,3 ile şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığı belirtiliyor. 1 Temmuz'dan bu yana Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kenya ve Sudan'a sığınan Güney Sudanlı sayısının artarak devam ettiği de kaydediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de geçen ay yaptığı açıklamada, Güney Sudan'da kolera salgınına yakalanan 339 kişiden 17'sinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler