Güney Kore'deki Choi skandalı

Güney Kore'deki Choi skandalı

Park hakkında meclis soruşturması için yapılacak oylama ertelendi

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin, resmi görevi olmayan eski dostu Choi Soon-sil'in, önemli devlet işlerine müdahil olmasına göz yumduğu gerekçesiyle hakkında açılacak meclis soruşturması için yarın yapılması planlanan oylama ertelendi.

Ana muhalefetteki Demokrat Parti, Park'ın görevden alınmasına ilişkin soruşturma açılması konusundaki önergeyi meclise sunmakta geç kalınca, yarın yapılması beklenen oylama ileri bir tarihe ertelendi.

Muhalefetteki Halkın Partisi de iktidardaki Saenuri Partisinden daha fazla milletvekilinin desteğini kazanmak için oylamanın gelecek hafta yapılmasının daha uygun olacağını açıkladı.

Park'ın görevden alınması yönünde meclis soruşturması açılabilmesi için Ulusal Mecliste üçte iki çoğunluğun onayı gerekiyor.

Görevi kötüye kullandığı iddiasıyla hakkında bağımsız soruşturma yapılmasına ilişkin yasa tasarısının geçen hafta onaylanmasının ardından Park, dün, soruşturmaya başkanlık etmesi için eski bir savcıyı bağımsız danışman olarak atamıştı.

Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin 1979 yılında öldürülen babası General Park Chung-hee'nin doğduğu ev bugün kundaklanmış, olayla ilgili bir kişi gözaltına alınmıştı.

Güney Kore'deki skandal, Park'ın yakın dostu Choi Soon-sil'in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olduğunun, devlet başkanı ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorladığının ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

Park'ın eski müsteşarı Chang Yoon-hoi'in eski eşi olan Choi, kültür ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddiasıyla yargılanıyordu.

Ancak skandalın patlak vermesinin ardından kamuoyunda itibarı azalmış, vatandaşların artan tepkisi üzerine başkent Seul'de her cumartesi yüz binlerin katıldığı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Park, kendisini istifaya çağıran toplu gösterilerin ardından önceki gün, televizyon kanallarında yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında, "Choi skandalı" ile ilgili bir kez daha özür dileyerek, her şeyi bırakmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

Muhalefet yetkilileri, meclis soruşturması için cuma günü oylama yapılacağını duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :