Güney Kore, Çin ile üst düzey temas arayışında

Güney Kore, Çin ile üst düzey temas arayışında

Seul yönetimi, ABD'nin THAAD füze savunma sisteminin topraklarında konuşlandırılmasına izin vermesinin ardından Çin ile bozulan ilişkilerini iki ülke liderinin karşılıklı üst düzey ziyaretleriyle onarmak istiyor

ANKARA (AA) - Güney Kore'nin ABD'ye ait Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi'ni (THAAD) topraklarında konuşlandırma kararının ardından Çin ile bozulan ilişkilerini üst düzey resmi ziyaretlerle onarma arayışında olduğu bildirildi.

Güney Kore Haber Ajansı Yonhap'ta yer alan habere göre, Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha Ulusal Meclis Dış İlişkiler ve Birleşme Komitesine sunduğu raporda, Çin ile ilişkileri yeniden canlandırmak üzere, Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Çin Devlet Başkanı Si Jinping arasında karşılıklı üst düzey ziyaretler organize edilmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Raporda, "(Hükümetimiz) Çin ile etkileşim, işbirliği ve stratejik ortaklığımızı geliştirmek üzere iki ülke arasında üst düzey temasları canlandırma arayışındadır. Bu amaçla bu yılın sonuna kadar Çin'e üst düzey bir ziyaret yapılması ve gelecek yıl ise Çin liderinin ülkemizde ağırlanması planlanmaktadır." ifadeleri yer aldı.

Kang, raporun sunumu sırasında komiteye hitabında füze savunma sisteminin kurulumunun ikili ilişkileri etkilememesi için Çin ile çalışmayı sürdüreceğini, ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer programıyla ilgili gerginliğin barışçı şekilde çözümü için de işbirliğini artıracaklarının altını çizdi.

Dışişleri Bakanı, Kuzey Kore'nin askeri provokasyonlarını sürdürmesi halinde petrol arzını kesmek, iş gücü göçünü yasaklamak gibi "cezalandırıcı önlemelere" başvuracakları uyarısında bulundu.

Kang, Güney Kore'nin ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları'nı, Kuzey ile ilişikileri düzeltmek ve ülkenin nükleer programından vazgeçirilmesi için uluslararası desteğin seferber edilmesi için kullanacağını ifade etti.

Öte yandan Kang, Devlet Başkanı Moon'un yıl sonuna kadar Japonya'ya da ziyaret gerçekleştirebileceği sinyalini verdi. Moon'un Tokyo yönetiminin ev sahipliği yapmayı istediği, uzun zamandır ertelenen Japonya, Çin ve Güney Kore üçlü zirvesinin hayata geçirilmesi halinde ülkeyi ziyaret edececeği kaydedildi.

İki ülke, geçen hafta aldıkları kararla, THAAD nedeniyle çıkan ve bir yıldan fazla süredir devam eden diplomatik krizi sonlandırma konusunda prensip anlaşmasına varmıştı.

ABD'nin, THAAD sistemini Güney Kore'ye konuşlandırmasına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyordu. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağı ve casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini savunuyor.





AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler