Greenpeace gemisi İstanbul'da

Greenpeace gemisi İstanbul'da

Güneş enerjisine dikkati çekmek amacıyla "Güneşe yelken aç" sloganıyla Türkiye turuna çıkan "Rainbow Warrior" gemisi İstanbul'a geldi - Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Kutluay:"Güneş enerjisi kullanımı için bir bilinç oluşturmaya çal

İSTANBUL (AA) - Uluslararası çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace'in simgelerinden "Rainbow Warrior" gemisi, "Güneşe yelken aç" sloganıyla çıktığı Türkiye turunda İstanbul'a geldi.

Kuruçeşme'de demirleyen gemide, "Güneşe yelken aç" sloganıyla Türkiye'de güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak için başlatılan proje kapsamında basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya "Güneşin kahramanları" olarak adlandırılan güneş enerji sistemlerini kullanan Sinop'tan ev hanımı Kezban Karaman, İzmir'den çoban Mustafa Kahya ve Greenpeace gönüllüleri katıldı.

- "Hedefimiz 1 milyon güneş kahramanına ulaşmak"

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanya Sorumlusu Duygu Kutluay, Türkiye'de güneş potansiyelinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Yılda 2700 saatle Avrupa'da en çok güneş alan 2 ülkeyiz. Ancak buna rağmen, güneş enerjisi kullanımında yılda 1600 saat güneşlenmeye sahip Almanya'dan daha az elektrik üretiyoruz. Almanya güneş enerjisi kullanımında bizden 76 kat daha fazla tesise sahip. Bu imkanlara sahipken yüzümüzü teknolojilerden güneşe dönmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Kutluay, bunun için gemiyle Bodrum'dan başlayan tur gerçekleştirdiklerini anlatarak, İstanbul'un son durak olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar uğradıkları yerlerde binlerce insanla buluştuklarını aktaran Kutluay, "Güneş enerjisi kullanımı için bir bilinç oluşturmaya çalıştık. Hedefimiz 1 milyon çatıya güneş paneli ve 1 milyon güneş kahramanına ulaşmak. Güneş enerjisi kullanımı ile cari açığımızın kapanacağına, yeni istihdam olanakları da sağlanacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Boşuna güneşimizi akıtmayalım, kullanalım"

Güneş enerjisi panellerini evinde kullanan ev hanımı Kezban Karaman, Sinop'un Gerze ilçesinde yaşadığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yıllardan beri rüzgar enerjisini tanıyorduk. Geçen sene Almanya'ya akrabalarımı ziyarete gittiğimde güneş panellerini gördüm. 'Bu, Türkiye'de neden olmasın' dedim. Almanya'da bizim kadar güneş olmamasına rağmen bunu kullanıyorlar. Tarhana, bulgur, incir kurutmakla olmuyor. Elektrik her şeye lazım. Normal arabalar da elektriğe dönsün. Boşuna güneşimizi akıtmayalım, kullanalım. Kokusu yok, isi yok, pisi yok. Sayın Başbakanımız 'Girişimcilerimiz gelsin, biz destek vereceğiz' demişti. Cumhurbaşkanımız da buna destek verdi. Teknolojiyi bulan bulmuş, bize kullanması kalmış. Arabaları gece fişe taksınlar, sabah da binsin gitsinler. Bizim mühendislerimiz de bunu kullanmaya eğilsin, bizimkiler de yapsınlar. Hepimiz devlet ve millet olarak bunu kullanalım."

Karaman, bir yıl boyunca sistemi kurmak için çalıştığını dile getirerek, "Yönetmeliklerimiz biraz sıkı, bu kolaylaştırılmalı... Devletimiz destek versin, elektriğimizi kendimiz üretelim." dedi.

- "Güneşten yararlanmak lazım"

Hayvancılık yaptığı çiftlikte güneş enerjisi kullanarak elektrik üreten İzmir Güzelbahçe'den çoban Mustafa Kahya, 2 yıldır kullandığı elektriği güneş panellerinden elde ettiğini söyledi.

Kahya, hayvancılık yaptıkları arazide elektrik hattı olmadığını belirterek, "Önceden fener ve gaz lambası kullanıyorduk. Sonradan tüp gaz ile lüks lambaları kullandık. Güneş enerjisine geçtikten sonra hem buzdolabı hem çeşitli ev eşyalarımızı elektrikle kullanmaya başladık. Güneş panellerinin ürettiği elektrik ile büyükbaş hayvancılıkta kullandığımız sağım makineleri de çalıştırıyoruz. 2 yıl içinde paneller için verdiğim parayı amorti ettim. Önceden haftada bir tüp gaz bitiriyordum, bu masraftan kurtulduk. Artık her yerde ahır ve ağıllarımızda elektrik var. Benden gören arkadaşlar da almaya başladı. Herkes bütçesine göre bu sistemi kurmaya başladı. Güneş Allah'ın verdiği bir nimet, bundan yararlanmak lazım." diye konuştu.

Kaptan Peter Willcox da "Rainbow Warrior" gemisi hakkında bilgi verdi.

"Rainbow Warrior" gemisinin 3 nesil yelkenli bir tekne olduğunu ifade eden Willcox, şunları kaydetti:

"İlk Rainbow 1985 yılında Fransa tarafından nükleer enerji protestoları sırasında bombalanarak batırıldı. 2. Rainbow 1989 ila 2011 yılları arasında hizmet verdi. Şu an Bangladeş'te yüzer hastane olarak kullanılıyor. İçinde bulunduğumuz Rainbow Warrior 2011'den beri hizmet veriyor. Greenpeace ilk defa kendi teknesini inşa etti. Alman, Türk, Romen, Avustralya, Amerikan, Hint, Bulgar uyruklu 16 mürettebata sahip yelkenli gemi, iklim değişiklerine karşı söylediklerimizin arkasında durmamızı sağlıyor. Fosil yakıtları tüketmeye devam edersek iklim değişikliği daha yok edici olacak. Bu boyutta bir gemi günlük 5 tona yakın yakıt tüketirken, 'Rainbow Warrior' sadece 500 litre yakıt tüketiyor."

Toplantının ardından gemi, basın mensuplarına gezdirilerek tanıtıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :