GRAFİKLİ - Fransa'da olağanüstü hal uygulaması

GRAFİKLİ - Fransa'da olağanüstü hal uygulaması

Dördüncü kez uzatılacak Fransa'daki olağanüstü hal uygulaması, terörle mücadelede güvenlik güçlerine yardım ediyor- Uygulamayla mahkeme kararı olmaksızın ev ve iş yerlerinde, kişilerin üstlerinde, çantalarında ve araçlarında aramalar yapılabilecek- Valili

PARİS (AA) - ONUR USTA - Fransa Ulusal Meclisi'nin son terör saldırısının hemen ardından olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını 6 ay daha uzatma kararı, ülkede güvenliğin sağlanması için emniyet güçlerinin terörle etkin mücadelesinde yardımcı oluyor.

Uygulamayla mahkeme kararı olmaksızın ev ve iş yerlerinde, kişilerin üstlerinde, çantalarında ve araçlarında aramalar yapılabilecek. Arama emrine uymayanlar, üç ay hapis ve 3 bin 750 avro para cezasına çarptırılacak.

Valilik kararıyla şüpheli görülen yerlerde bilgisayar ve cep telefonlarındaki veriler incelenebilecek. Verilerin tamamı bir hakimin onayıyla kullanılabilecek. Fransa'da mayıs ayında İçişleri Bakanlığı güvenlik güçlerinin idari arama yetkisini kaldırmıştı.

Yasaya göre, şüpheliyle ilgili arama yapılan yerlerde güvenlik tehdidinin bulunduğu başka bir yerin bilgisine rastlandığı takdirde yine bir mahkeme kararı olmaksızın yeri belirlenen diğer bölgeye de baskın düzenlenebilecek.

Önlemler kapsamında ev hapsine alınanlar ve hücrede kalan mahkumlar, kendilerine zarar vermemeleri ve kaçmamaları için 24 saat kamerayla takip edilecek.

Daha önce Sentinelle Operasyonu çerçevesinde hizmet veren 10 bin güvenlik görevlisi, tatil dönemi de dikkate alınarak başkent Paris ve dışındaki turistik taşra kesimlerine de gönderilecek.

İdari tedbirler arasında terör tehdidinin azaltılması için meclis kontrolünün kuvvetlendirilmesi de bulunuyor. Bu kapsamda olağanüstü hal uygulamalarının etkinliğini arttırmak ve kontrolünü sağlamak için bir komisyon kurulacak.

Yasaya göre, gerekli görüldüğü durumlarda toplantı ve mitingler iptal edilebilecek. OHAL çerçevesinde şüpheli bulunan kişilerin trafiğe çıkışı yasaklanabilecek.

Başbakan Manuel Valls, Twitter hesabında, ülkede 130 kişinin ölümüne neden olan kasım saldırılarından sonra toplam 77 kişinin ev hapsine alındığını, 3 bin 594 iş yeri ve evin arandığını, terörle mücadele kapsamında 600 dava açıldığını, 75'i ağır olmak üzere 756 silahın ele geçirildiğini duyurmuştu.

Öte yandan Nice'deki terör saldırısından sonra Fransa'dan 200'den fazla Yahudi kökenli vatandaşın İsrail'e göç ettiği bildirildi. Le Figaro gazetesinin haberine göre, ülkeye yeni bir saldırı düzenlenmesinden endişe ederek Fransa'dan yola çıkan bu kişiler İsrail'e ulaştı.

Bu arada ülkede güvenlik riski bulunan Paris ve çevresinde bazı festivallerin iptal edildiği bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, her ayın ilk pazar günü Champs-Elysees Bulvarı'nın trafiğe kapatılarak halka açılması, açık hava sinemaları, sokak basketbolu turnuvaları gibi etkinlikler iptal edildi. Bugün kurulan Paris Plajı için de güvenlik önlemleri arttırıldı.

- OHAL 4. kez uzatılıyor

Paris'te Kasım 2015'te düzenlenen terör saldırısı sonrası Fransa'da olağanüstü hal ilan edilmişti. Fransa, geçen hafta Nice'de 84 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından OHAL uygulamasını 4'üncü kez uzatacak. Ulusal meclisin ardından dün akşam Fransa Senatosu, OHAL'in 6 ay uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

Senato'da, ilave edilen değişiklik önergeleriyle mecliste kabul edilenden farklı bir metin kabul edildiği için tasarı yasalaşmadı. Meclis ve Senato karma komisyonu bu akşam toplanarak ortak bir metin üzerinde uzlaşma sağlayacak. Ortak uzlaşma sağlanması halinde, tasarı usul gereği Meclis ve Senatoda yarın bir kez daha oylanarak yasalaşacak.

Anlaşma sağlanamaması halinde, iktidardaki solcu milletvekillerini daha fazla sandalyeye sahip olduğu Meclis, tasarıyla ilgili son söz söyleme hakkına sahip bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler