GRAFİKLİ - Akdeniz'in turizm ülkesi Malta

GRAFİKLİ - Akdeniz'in turizm ülkesi Malta

Başbakan Yıldırım'ın yarın ziyaret edeceği ada ülkesi Malta, her yıl nüfusunun ortalama dört katı turisti ağırlıyor- AB üyeliğine 2004'te kabul edilen Malta, İngilizce öğrenmek isteyenlerin önde gelen tercihlerinden biri

ANKARA (AA) - ECENUR ÇOLAK - Başbakan Binali Yıldırım'ın yarın ziyarette bulunacağı ada ülkesi Malta, her yıl nüfusunun ortalama dört katı turisti ağırlarken İngilizce öğrenmek isteyenlerin Avrupa'daki önemli tercihleri arasında yer alıyor.

Güney Avrupa'da ve Akdeniz'in ortasında yer alan Malta, üç büyük ve iki küçük adadan oluşuyor.

Ülkenin başkenti Valetta, Avrupa Birliği'ndeki (AB) en küçük başkent özelliğini taşıyor. Toplam yüz ölçümü 316 kilometre olan ülkenin nüfusu yaklaşık 420 bin. Maltalılar, ada nüfusunun yüzde 96'sını oluşturuyor.

Maltalıların ardından İngilizler, yüzde 2,4 ile adadaki en büyük yabancı grup konumunda. Ülkede Maltacanın yanı sıra İngilizce de konuşuluyor.

İngiltere'ye 1814'te bağlanan Malta, bağımsızlığını 1964 yılında kazanarak, 1974'te cumhuriyet ilan etti. Parlamenter cumhuriyet ile yönetilen ülkenin Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca, Başbakanı ise Joseph Muscat.

Malta, 2000'de başladığı AB müzakereleri sonucunda 1 Mayıs 2004’de birliğine üye oldu. 1 Ocak 2017 itibariyle 6 aylık süre için AB Dönem Başkanlığını devralan Malta, Birleşmiş Milletler'e de üye. Malta, NATO üyesi değil.

- Turizm ülke gelirinin yüzde 35'ini oluşturuyor

Akdeniz'in ortasında bir ada ülkesi olan Malta, her yıl dünyanın değişik bölgelerinden çok sayıda turisti ağırlıyor.

Her yıl nüfusunun yaklaşık 4 katı turisti misafir eden Malta'da turizmin gayri safi yurt içi hasılaya katkısı yüzde 35 civarında. 2015 yılında Malta'ya gelen turist sayısı yaklaşık 1,8 milyon.

Turizmin yanı sıra, gemicilik, transit taşımacılık, finans ve deniz sigortacılığı da ekonominin lokomotifi durumunda.

Ekonominin yüzde 74'ünü hizmetler sektörünün oluşturduğu ülkede, sanayi yüzde 23'lük pay alırken, tarım ise yüzde 3'üne karşılık geliyor.

Ülkenin diğer bir özelliği ise İngilizce öğrenmek isteyenlerin Avrupa'daki önemli tercihleri arasında bulunması.

- İki ülke ilişkileri

Türkiye ile Malta arasındaki diplomatik ilişkiler, 1967 yılında kuruldu. Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği, 8 Ekim 2009'da faaliyete geçti. Malta'nın İstanbul Başkonsolosluğu ise 14 Nisan 2009'da çalışmalarına başladı.

Türkiye ile Malta'nın ekonomik ilişkileri, 2007 yılında kurulan Türk-Malta İş Konseyi çerçevesinde yürütülüyor. Konsey, iş çevrelerinin potansiyel yatırım olanaklarını değerlendirebilecekleri önemli bir zemin olarak görülüyor.

Ayrıca Türk Hava Yolları, Mayıs 2013'te İstanbul-Malta arasında doğrudan seferleri başlattı.

Türkiye'den Malta'ya giden ziyaretçi sayısı 2013 yılında 9 bin 191 iken, Malta'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısı ise 6 bin 769 oldu.

- Düzensiz göç sorunu

Malta'nın AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde 3 Şubat'ta başkent Valetta'da düzenlenen gayriresmi AB zirvesinde liderler, Orta Akdeniz'de sığınmacıların Libya'dan Avrupa'ya geçmek için kullandığı göç yolu üzerindeki Malta ve İtalya'nın baskısıyla düzensiz göç sorununu, ABD ile ilişkileri ve AB’nin geleceğini ele aldı.

Zirveden Orta Akdeniz'deki düzensiz göçü önlemeye yönelik "Malta Deklarasyonu" ile Libya'ya yardım kararları çıktı. AB, "Malta Deklarasyonu"yla, İtalya ile Libya arasında kalan ve son 5 senedir artan sığınmacı geçişlerinin yaşandığı Orta Akdeniz'de bu trendi tersine çevirmeyi umuyor.

Malta ile ikili temaslar kapsamında, Başbakan Yıldırım, geçen yıl aralık ayında Malta Temsilciler Meclisi Başkanı Anglu Farrugia ile başkent Ankara'da bir araya gelmişti. Ülkeyi, 2015 yılının mart ayında ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Türkiye'den Malta'ya giden ilk dışişleri bakanı olmuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler