Gönüllü kadınlar ihtiyaç sahipleri için çalışıyor

Gönüllü kadınlar ihtiyaç sahipleri için çalışıyor

Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı'nda 11 komisyondaki 3 bin 700 gönüllü kadın, ilçedeki yetim, engelli, gazi ve şehit ailelerini tespit ederek, 9 yılda 21 bin 101 aileye yardım eli uzattı - Yetim Komisyonu Gönüllüsü Dilek Çelik: - "Yetim Komisyonu ol

İSTANBUL (AA) - LALE BİLDİRİCİ BÜYÜKKARAKAYA - Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı'nda 11 komisyondaki 3 bin 700 gönüllü kadın, ilçedeki yetim, engelli, gazi ve şehit ailelerini tespit ederek, 9 yılda 21 bin 101 aileye yardım eli uzattı.

Tuzla'daki ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatan binlerce kadın, gönüllü olarak mağdur ve dezavantajlı çocuklar ile aileleri için mücadele ediyor.

Bu çerçevede bir araya gelen kadınların oluşturduğu Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı’nda, Aileyi Güçlendirme Komisyonu, Ar-Ge Komisyonu, Çocuk ve Gençlik Komisyonu, Eğitim Komisyonu, El Sanatları Komisyonu, Gönüllüler Komisyonu, Özel Çocuklar Komisyonu, Sosyal İnceleme Komisyonu, Şehit ve Gazi Aileleri Komisyonu, Yaşlılar Komisyonu ve Yetimler Komisyonu gönüllü hizmet sunuyor. Yardım yapılacak kişiler, Kadın Kent Gönüllüleri tarafından belirleniyor.

Gönüllüler bazen dört duvar arasındaki engelli bir çocuğu hayata katarak ücretsiz kurslar ile yıl sonunda sahnenin başrolüne taşıyor, bazen ise 10 yaşında ilk kez sinemaya giden çocukla aynı havayı soluyor. Eşinden ayrılan, tüm hayatı işi ve çocukları olan anneleri hayatlarının ilk pazar kahvaltısında buluşturan gönüllüler, evladından uzakta bir başına yaşayan yaşlıların evine her gün Tuzla Belediyesi Aşevi’nden yemeğini gönderiyor ve bayram sabahları ellerini öpüyor.

Sosyal İnceleme Komisyonu'na bağlı Sosyal İnceleme tespit ekibi, başvuruda bulunanları yaşadıkları ortamda ziyaret ediyor, incelemelerde bulunuyor. Muhtarlar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, hemşehri dernekleri, siyasi partilerin kadın kolları ve sokak gönüllülerinden gelen bilgilerle başvuruda bulunmayan gerçek ihtiyaç sahiplerine de ulaşılıyor.

Titizlikle yürütülen inceleme aşamasında başvuruda bulunan ailenin durumu kontrol ediliyor. Tuzla Belediyesi Gönül Elleri Çarşısı’nda her gün kurul toplantısı gerçekleştirilerek Kadın Kent Gönülleri’nin kararları doğrultusunda ihtiyaç sahibi ailelerin eksikleri tamamlanıyor.

11 komisyondaki 3 bin 700 gönüllü kadın, ilçedeki yetim, engelli, gazi ve şehit ailelerini tespit ederek, 9 yılda 21 bin 101 aileye yardım elini uzattı.

- "Gönüllü olmak hayata bakışımızı değiştirdi"

Yetim Komisyonu Gönüllüsü emekli Dilek Çelik, yetim çocukların ve annelerin yalnız kaldığını dile getirerek, bu çocukların en çok sevgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Çocukların kendisi için çok önemli olduğunu, bu nedenle yetim komisyonunda çocuklar için çalışmak istediğini ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Yetim Komisyonu olarak, onlara 'yetim' değil, 'bizim çocuklarımız' diyoruz. Tuzla'da 400'e yakın çocuğumuz var. Çocuklarımızla ilk önce aramızda bir sevgi bağı kuruyoruz. Onlar için çeşitli etkinlikler yapıyoruz ve eğitimden sağlıklarına kadar, her türlü sıkıntılarıyla ilgileniyoruz. Tuzla'nın 6 semtinde yetim çocuklarımıza gönüllü öğretmenlerimiz tarafından derslerine yardımcı olunuyor. Giyecek ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İlçe içinde ve dışında geziler düzenleniyor ve onların özel günlerini kutluyoruz. Sağlıkla ilgili konularda belediyelerle anlaşmalı hastanelerimiz var, çocuğumuzu ve aileleri oraya yönlendiriyoruz. Örneğin, geçtiğimiz dönemlerde bir çocuğumuz ameliyat oldu. Hastanede komisyonumuzdan 2 kişi, kimsesi olmadığı için o annenin yanında refakat etti."

Çelik, gönüllü çalışmanın kendisine hayata farklı bir açıdan bakmayı öğrettiğini vurgulayarak, "Gönüllü olmak, daha önce kendi ailemde yaşarken ne kadar çok şeyi farkında olmadan yaşadığımı fark ettirdi." ifadelerini kullandı.

Aile Güçlendirme Komisyonu Gönüllüsü Fatma Komut Sedef de 2 yıldır Gönüllü Elleri Çarşısı'nda görevde olduğunu belirtti.

İşini bıraktıktan sonra, sosyal sorumluluk projelerinde yer almak istediğini aktaran Sedef, "Aile güçlendirme deyince önce aklımıza parçalanmış aileler geliyor. Bu sıkıntıları yaşayıp kendisine çözüm noktası arayan kadınlara hitap etmeye çalışıyoruz. Bunu hem psikolojik destek hem de hukuki olarak sağlamaya çalışıyoruz. Kadının çocuklarıyla beraber moralini yüksek tutmak için birtakım aktivitelerde bulunmaya çalışıyoruz. Anne ve çocuk kampı düzenleyip çocukla bağlarını güçlendirmeye çalışıyoruz. Bunun dışında annelere moral vermek için etkinlikler düzenliyoruz." diye konuştu.

Sedef, çocukları eğitebilmek için onlara yardımcı olacak gönüllü üniversite öğrencileriyle etüt sınıfları açtıklarını anlatarak, "Bir yılda komisyonumuz yaklaşık 700 aileye ulaştı. Bu aileler içerisinde kadınların öncelikle kendilerini anlatabilme ve dertlerini biriyle paylaşabilme ihtiyaçlarını hissediyoruz. Bu manevi destek. Aileye gittiğimiz zaman ekibimizde psikolojik destek veren arkadaşlarımız da oluyor. Sorunlarını dinliyoruz. Çözümler bulmaya çalışıyoruz. Kadını maddi olarak güçlendirmeye çalışıyoruz. Atölyede ihtiyaç sahibi kadınlarımız birtakım ürünler üretiyorlar. Bu ürünler belediyenin kurumlarında satışa sunuluyor. Kadın burada hem sosyalleşme imkanı buluyor hem de maddi olarak kazanç elde etmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

- Gönüllülük nasıl işliyor

Komisyonlar sorumluluk alanlarında gerek ayni ve nakdi yardım başvurularını değerlendiriyor, gerekse sosyal, kültürel faaliyetler ile sosyal açıdan dezavantajlı tüm kesimlere ulaşıyor.

Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) Komisyonu, gönüllülük çalışmalarının yardım odaklı, kalıcı ve sürdürebilir olması, kaynakların verimli ve etkin kullanılması, gönüllülerinin beceri yeteneklerinin arttırılması, proje ve çözüm önerileri araştırıyor.

Çocuk ve Gençlik Komisyonu, çocukların ve gençlerin sinema, tiyatro, müzik, spor, yarışma ve sergi faaliyetlerinde aktif rol almalarını sağlıyor. İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli ailelere ve çocuklara, Türkçe öğreterek eğitimlerine katkı yapıyor. Okul öncesi motivasyonu sağlayarak, çocukların ve gençlerin taleplerini dinliyor, hayallerini öğrenerek, destek olmayı hedefliyor.
Komisyona kayıtlı 5 bin 350 aile bulunuyor.

Eğitim Komisyonu, okuma-yazma bilmeyen vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için kurslar düzenliyor, ilkokul mezunlarının eğitimlerine devam edebilmesi için teşvikte bulunuyor. Tuzla’da bulunan okulların, okul aile birlikleri ile iletişim kurarak eğitim projeleri geliştirerek eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. Tuzla Belediyesi ve Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde okul idareleri tarafından belirlenen ve tam gün öğrenim gören ihtiyaç sahibi öğrencilere, günlük 3 çeşit sıcak yemek gönderiyor.

El Sanatları Komisyonu, Gönül Elleri Çarşısı merkezinde faaliyetlerine devam eden el sanatları atölyesinde ihtiyaç sahibi kadınların aile bütçelerine katkı sağlıyor. Ev aksesuarlarından nikah şekerlerine, kumaş boyamadan dikiş-nakışa, oyuncaktan kostüm tasarımına kadar geniş yelpazede üretim yapan ihtiyaç sahibi kadınlar, usta öğreticiler eşliğinde el işi öğrenerek üretiyor.

Gönüllüler Komisyonu, hiçbir ücret almadan çalışmalarını sürdüren Kadın Kent Gönüllülerinin kaynaşmaları ve motive olmaları amacıyla doğum günleri, iftar programları, ayın gönüllüsü seçimleri, geziler, eğitimler ve çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor. Gönül Elleri Çarşısı çatısı altında faaliyet gösteren 11 komisyonun daha verimli projeler yapmasına imkan oluşturuyor.

Özel Çocuklar Komisyonu, özel çocuklara Gönül Elleri Çarşısı merkezinde, dalında uzmanlaşmış gönüllü eğitmen ve öğretmenlerin desteği ile yaş grubu, ilgi alanı ve yeteneklerine göre resim, müzik, halk oyunları, tiyatro, el sanatları ve spor gibi kurslar düzenliyor.

Sosyal İnceleme Komisyonu, Tuzla Belediyesi Beyaz Masa ve Halk Günü’ne yapılan yardım başvurularını ve yardım edilmesi yönünde gelen ihbarları inceleyen komisyon, her başvuruyu yerinde titizlikle değerlendiriyor. Ev ziyaretleri sırasında yetim, engelli, çalışmayan, yaşlı ve tüm ihtiyaç sahiplerini tespit ederek gereken yardımların yapılması için ilgili komisyonlar ile çalışmalara devam ediyor.

Şehit ve Gazi Aileleri Komisyonu, şehitler ve gazilerin evlerini periyodik olarak ziyaret ediyor, onlarla oluşan manevi bağı 19 Eylül Gaziler Günü, 18 Mart Çanakkale Zaferi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ile şehitleri anma programlarında bir araya gelerek, birlik ve beraberliği güçlendirmeyi sürdürüyor.


Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler