Gine Bissau'da yeni Başbakan atandı

Gine Bissau'da yeni Başbakan atandı

Cumhurbaşkanı Vaz, Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı dahil birçok önemli görevde bulunan Silva’yı Başbakanlığa getirdi

BİSSAU (AA) - Batı Afrika ülkesi Gine Bissau'da Cumhurbaşkanı Jose Mario Vaz'ın, Augusto Antonio Artur Silva’yı Başbakan olarak atadığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığınca yayımlanan kararnamede, Silva'nın başbakanlığa atanmasının ülkede iki yıldır devam eden krize son vereceği belirtilerek, atama kararının siyasi partilerin istekleri doğrultusunda gerçekleştiği ifade edildi.

Gine ve Cape Verde'nin Bağımsızlığı İçin Afrika Partisinde (PAIGC) üst düzey yönetici olan Silva'nın, Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı dahil birçok önemli görevde bulunduğu aktarıldı.

Devlet Başkanı Vaz, Kasım 2016'dan bu yana Başbakan olan Umaru Sissoko’yu ocak ortasında görevden almıştı.

Muhalefet partilerinin Sissoko'nun Başbakanlığına "konsensus olmadan atandığı" gerekçesiyle itiraz etmesi ve Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) Vaz'a 16 Aralık 2017'de "mutabakatla belirlenmiş bir başbakanın göreve getirilmesi" için 30 gün süre tanıması bu kararın alınmasında etkili olmuştu.

- Gine-Bissau’daki siyasi kriz

Ülkede 2014’te düzenlenen devlet başkanlığı seçimini kazanarak Devlet Başkanı olan Vaz ile dönemin Başbakanı Domingos Simoes Pereira arasında 2015 yılındaki sürtüşme, Vaz’ın "ülkede siyasi kriz çıkararak hükümeti dağıtmakla" suçladığı Pereira'yı görevden almasıyla sonuçlanmıştı.

Vaz, PAIGC lideri Pereira’nın yerine partiden Baciro Dja’yı getirmişti. Parlamentonun büyük çoğunluğunu oluşturan PAIGC, Dja’nın Başbakanlığı kararının mutabakata varılarak alınmadığı gerekçesiyle Vaz’a itiraz etmişti. Taraflar, komşu ülke Gine Cumhuriyeti'nin başkenti Konakri’de 14 Ekim 2016’da imzalanan anlaşmayla başbakanların mutabakatla belirlenmesini kararlaştırmıştı. Anlaşmanın ardından Dja’yı görevinden alan Vaz, Sissoko’yu Başbakan tayin etmişti. Ancak PAIGC, Sissoko’nun da konsensus olmadan atandığını açıklamıştı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :