Gergedanları kurtarmak için yapay boynuz projesi

Gergedanları kurtarmak için yapay boynuz projesi

ANKARA (AA) - Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan gergedanların, yasa dışı avlanmasını önlemek için yapay boynuz projesi geliştirildi. BBC'nin...

ANKARA (AA) - Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan gergedanların, yasa dışı avlanmasını önlemek için yapay boynuz projesi geliştirildi.

BBC'nin haberine göre, ABD menşeli Pembient biyoteknoloji firmasının üst yöneticisi Matthew Markus, yasa dışı gergedan avına engel olmak için iki yıl içinde biyolojik olarak gerçeğiyle aynı olan yapay boynuzu piyasaya sürmeyi planladıklarını belirtti.

Şirketin şu ana kadar yapılmış en gelişmiş yapay gergedan boynuzu üzerinde çalıştığını söyleyen Markus, "Halihazırda daha düşük kalitede bir gergedan boynuzu prototipi üretmiş bulunmaktayız ancak gerçeğine daha yakın ve yüksek kaliteli bir ürün elde etmek için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Markus, sektör yatırımcıları ve çevrecilerin engellemeleriyle karşılaşmamaları halinde çalışmanın sonuçlanmasının iki yılı bulabileceğini kaydetti.

Öte yandan, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) toplantısında, çevreciler tarafından tepkiyle karşılanan projenin, yasa dışı avlanma sorununu daha da kötüleştireceği ileri sürüldü.

Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) üyeleri, sentetik gergedan boynuzu projesinin yasa dışı ticarete kılıf olabileceği uyarısında bulunarak girişimi protesto etti.

Çevrecilerin eleştirilere katılmadığını ifade eden Pembient yöneticisi Markus, "Yapay üretimle gerçek gergedan boynuzunun eşsizlik özelliği kaybolacak ve yasa dışı avlanma azalacaktır." iddiasında bulundu.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), son 7 yılda öldürülen gergedan sayısının 6 bine çıktığını ve sadece geçen yıl bu sayının bin 338 olduğunu açıklamıştı.

Afrika'da 150 yıl önce 1 milyondan fazla beyaz ve siyah gergedan bulunurken bu sayının son yıllarda bine düştüğü belirtiliyor.

Güney Afrika-Mozambik sınırı kaçak avcıların yoğun avlandığı yerler. Gergedan boynuzuna en fazla talep Çin'den geliyor. Çin'de tıp ve sanat dallarında kullanan boynuzlar 2000 yıllık Çin geleneğinin büyük bir parçasını oluşturuyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler