"Geleceğe umutla bakıyoruz"

"Geleceğe umutla bakıyoruz"

TÜRSAB Başkanı Ulusoy:- "Yaşanan olumsuzlukların ardından yine de geleceğe umutla bakıyoruz. 2017 yılının Türk turizmi için yeni bir yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz"- "Önümüzdeki yıl 2016'ya kıyasla Türkiye'ye turist gönderen ülkeleri

İSTANBUL (AA) - FİKRİYE SUSAM UYAR - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yaşanan olumsuzlukların ardından geleceğe umutla baktıklarını belirterek, "2017 yılının Türk turizmi için yeni bir yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz." dedi.

Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada yaşanan bazı olayların turizmi de etkilediğini söyledi.

Bu yılın ocak-ekim döneminde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 22 milyon 696 bin 776'ya gerilediğini aktaran Ulusoy, "Bu yılın 10 ayında ihracat geliri 117 milyar 20 milyon 967 bin dolar oldu. Turizm geliri ise bu yılın 9 ayında 17 milyar 324 milyon 711 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Turizm geliri ihracat gelirinin yüzde 14,80'ini oluşturmakta, dış ticaret açığının yüzde 37,47'sini kapatmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Hizmet sektörü içerisinde istihdam yoğunluğunun en yüksek düzeyde olduğu sektörlerin başında turizmin geldiğini vurgulayan Ulusoy, bu yılın ocak-ağustos döneminde sektörde 4A kapsamında 1 milyon 26 bin 946 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

Ulusoy, 2016'nın 8 aylık döneminde turizmin istihdam içindeki payının yüzde 7,3 olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Sonuç olarak 2016 yılı yaşanabilecek tüm olumsuzlukların bir yıla toplandığı ve Türkiye'ye turist gönderen kaynak pazarların tamamına yakın kısmında önemli oranda düşüşler yaşandığı bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl 2016'ya kıyasla Türkiye'ye turist gönderen ülkelerin tamamına yakın kısmında az ya da çok bir toparlanma yaşanmasını bekliyoruz. Yaşanan tüm bu olumsuzlukların ardından yine de geleceğe umutla bakıyoruz. 2017 yılının Türk turizmi için yeni bir yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz. "

- "Uluslararası turizm camiasının dikkatini ülkemize çekmeye çalışıyoruz"

Ulusoy, turizmin zorlu bir süreçten geçtiğini, sektör ve üyelerinin bu dönemi olabildiğince az hasarla atlatmasını sağlamak için çok sayıda girişimde bulunduklarını anlattı.

Bu kapsamda sektör temsilcilerinin yanı sıra diğer kurum ve kuruluşlarla taleplerini her fırsatta resmi makamlara ilettiklerini ifade eden Ulusoy, her şeyi devletten beklemenin doğru olmadığının da farkında olduklarını dile getirdi.

Ulusoy, Türkiye'nin tanıtımı, ülkeye yönelik turistik talebinin devamı için birçok faaliyet gerçekleştirdiklerine işaret ederek, "Bu kapsamda uluslararası turizm fuarlarına katılım göstererek, Türkiye'nin turizm potansiyelini yabancı ülkelerde tanıtıyor, düzenlediğimiz Travel Turkey Uluslararası Turizm Fuarı ile uluslararası turizm camiasının dikkatini ülkemize çekmeye çalışıyoruz. Yurt dışında gerçekleştirdiğimiz workshop etkinlikleriyle ülkemizi tanıtmanın yanı sıra uluslararası organizasyonların Türkiye’de gerçekleştirilmesi için de çalışmalar gerçekleştiriyoruz." diye konuştu.

Hükümetin, "charter" uçuşlardaki yakıt desteği süresini 2017'nin sonuna kadar uzatma kararını olumlu bulduklarını, bazı düzenlemelerin yapılmasını da bekledikleri dile getiren Ulusoy, "Bakanlıktan işletme belgesi sahibi otel, seyahat acentesi ve turistik işletmelerden KOBİ kapsamındaki işletmelere, KOSGEB'den sağlanan faiz destekli kredi imkanı sağlanmasını talep ediyoruz. Halen bir yıl ödemesiz ve takip eden 36 ayda 3 ayda bir ödemeli faizsiz kredi desteğinin yukarıda belirtilen işletmelere, üst limiti 80 bin lira olmak üzere ve kredi garanti fonu kapsamına sokulmaksızın ilgili banka teminat sistemi çerçevesinde uygulanmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

- "SGK primlerinde bir yıl işveren payının alınmamasını istiyoruz"

Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi sahibi otel, seyahat acentesi ve turistik işletmelerin, 15 Temmuz 2016'dan itibaren bir yıl süreyle tahakkuk edecek muhtasar, gelir ve kurumlar vergilerinin 15 Temmuz 2017'ye kadar faizsiz ertelenmesini istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme belgesi sahibi otel, seyahat acentesi ve turistik işletmelerin, 15 Temmuz 2016'dan itibaren SGK primlerinde bir yıl süre ile işveren payının alınmamasını, tahakkuk edecek primlerin, 15 Temmuz 2017'ye kadar faizsiz ertelenmesini ve bu tarihten başlayarak 12 ay eşit taksitle ödeme imkanı sağlanmasını istiyoruz. Bu yıl açıklanan Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketinde 5. eylem olarak yer alan ve Kültür Turizm Bakanlığından belgeli konaklama tesisleri ve deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar döviz getirenlerin ihracatçı sayılmalarına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkarılması kararlaştırılmıştır. Yurt dışından ülkemize turist gönderen tur operatörlerine, tur paket ürününü pazarlayan ve ülke içerisindeki tüm yer hizmetlerini sunan ve bunu döviz olarak yurt dışına faturalayan A grubu seyahat acentelerimizin de bu kapsama dahil edilmesini istiyoruz."

Ulusoy, 1999 yılında turizmde yaşanan sıkıntıları aşmak ve sektörü ayakta tutmak üzere uygulanan Kalkınma Bankası kaynaklı, seyahat acentelerinin bir önceki yıl getirdikleri dövizin belli oranında düşük faizli ve bir yıl ödemesiz uzun vadeli kredi sağlanmasının önemli olduğunu ifade ederek, "İç turizmi desteklemek bakımından seyahat acentelerinin tüketici ile imzaladıkları tur satış sözleşmeleri ile ilgili halen yüzde 0,948 olan damga vergisinin maktu bir rakam olarak belirlenmesini istiyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :