"Geçiş yönetimi, Esed'siz olmalı"

"Geçiş yönetimi, Esed'siz olmalı"

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Bayley:- "Bizim için, Esed’in yönetimde kaldığı bir geçiş, geçiş değildir. Kalıcı barışa götürecek, Suriye’yi istikrara kavuşturacak tek senaryo, Esed’siz olandır"- "Kimse müzakerelerde İran’ın gerçek pozisyonunu bilmi

CENEVRE (AA) - SELEN TEMİZER - İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Gareth Bayley, geçiş yönetiminde Beşşar Esed'in yer almaması gerektiğini vurgulayarak, Esed rejiminin muhalefet heyetini görüşmelerden çekilmeye zorlamak için hava saldırılarını sürdürdüğünü söyledi.

İsviçre'nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde 4. turu düzenlenen Suriye görüşmelerine katılan Bayley, AA muhabirine siyasi geçiş süreci, yeni ABD yönetiminin Suriye politikası ve terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bayley, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararınca öngörülen geçiş yönetimini şöyle açıkladı:

"Geçiş yönetiminin özü, gerçek bir geçiş olması. Esed yönetiminden, hesap verebilir bir yönetime geçiş olmak zorunda. Taraflar, 'geçiş yönetimine nasıl geçeriz, nasıl gerçekten mümkün olur'dan ziyade, 'geçiş yönetimi' kavramına odaklanmış durumda. Bu elbette, Suriyeli tarafların karar vereceği bir şey. Bizim için, Esed’in yönetimde kaldığı bir geçiş, geçiş değildir. Kalıcı barışa götürecek, Suriye’yi istikrara kavuşturacak tek senaryo, Esed’siz olandır."

Beşşar Esed rejiminin sahada avantajlı konumda olmasına rağmen, görüşmelere katılmasının ilk nedeninin, Rusya'nın telkini olduğunu söyleyen Bayley, "Diğer neden de Esed rejiminin bu durumun gitgide daha karmaşık ve içinden çıkılamayan bir hal aldığını görüyor olması." dedi.

İran'ın rejimi ne yönde telkin ettiğinin belirsiz olduğuna dikkati çeken Bayley, "Kimse müzakerelerde İran’ın gerçek pozisyonunu bilmiyor." ifadesini kullandı.

Bayley, şöyle devam etti:

"Esed rejimi kesinlikle burada olmak istemiyor. Müzakere etmesi gerektiğine inanmıyor. Caferi’nin en cömert söylemi, güç birliği. Güç paylaşımı bile değil. Birlik, başkanın etrafında tüm tarafların bir araya gelmesi demek."

İngiliz temsilci, Rusya'nın görüşmeler sırasında ateşkese uyması konusunda çağrı yapmasına rağmen rejimin hava saldırılarını sürdürmesine şu yorumu yaptı:

"Geçen Cenevre görüşmelerinde de görmüştük. Rejim, muhalefetin masayı terk etmesi için şiddete başvuruyor. Bunu yine yapacaklar. Şiddetin devam etmesinin nedeni, rejimin savaşı kazanmak ve muhalefeti masadan uzaklaştırmak istemesi. "

Bayley, Rusya'nın stratejisini şöyle değerlendirdi:

"Rusya, Astana’da rejimin ateşkese uymasını sağlayacağına dair muhalefete sözler verdi. Ancak son haftalarda daha fazla şiddet oldu. Bu öncelikle Rusya’nın sorumluluğuydu. Ankara, üzerine düşeni yaptı ve meşru müdafaa dışında, muhalif askeri grupların ateşkesi bozmamasını sağladı. Haftaya ateşkes görev gücü toplantımızda Rusya'ya, ' sözler vermiştiniz. Muhalefet üstüne düşeni yapıyor ama göklerde bombalar eksik olmuyor. Ne yapacaksınız?' diyeceğiz."

Suriye iç savaşına müdahalesinin Moskova yönetimine ekonomik maliyetleri olduğuna işaret eden Bayley, "Rusya’nın stratejisi, çatışmayı çözmekten çok idare etmek. Çözüm de istiyor ama uzun vadede." dedi.

Bayley, yeni ABD yönetiminin Suriye krizine bakışıyla ilgili şu düşüncelerini paylaştı:

"Amerikalılar, Suriye meselesinin temel unsurlarından vazgeçme sinyali vermiyorlar. Yani sadece DEAŞ ile mücadele ekseninde bakmıyorlar. Savaşı bitirmeyle ilgili meydan okumalardan tamamen çekildiklerini sanmıyorum."

İngiltere'nin Suriye Özel Temsilcisi Bayley, DEAŞ ile mücadelede Türkiye'nin rolüne dair, "Fırat Kalkanı Harekatı'nı ve Türkiye'nin DEAŞ'ı kendi sınırlarından uzaklaştırmak için yaptıklarını tamamen destekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler