Gabon'daki devlet başkanı seçimi

Gabon'daki devlet başkanı seçimi

AB Seçim İzleme Misyonu Başkanı Gabriel: - "27 Ağustos'ta yapılan seçimde, seçmenlerin sayısı ve oy oranları konusunda çelişkiler tespit edildi"

LIBREVILLE (AA) - Avrupa Birliği (AB) Seçim İzleme Misyonu Başkanı Mariya Gabriel, Gabon'daki devlet başkanı seçiminde usulsüzlük yapıldığını belirtti.

Gabon'daki seçimleri takip etmek üzere görevlendirilen Gabriel, başkent Libreville'de düzenlediği basın toplantısında, seçim sürecine ilişkin hazırladıkları raporun ayrıntılarını gazetecilerle paylaştı.

Ülkede 27 Ağustos'ta yapılan devlet başkanı seçiminde usulsüzlüklerin yaşandığını belirten Gabriel, Gabonluları diyalog yoluyla bu sorunlara çare bulmaya çağırdı.

Seçmenlerin sayısı ve oy oranları konusunda çelişkiler tespit edildiğine dikkati çeken Gabriel, hazırladıkları raporda, gelecek seçimlerde aynı sorunlarla karşılaşılmaması amacıyla bazı tavsiyelere yer verdiklerini dile getirdi.

Devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 50,66'sını alan Ali Bongo Ondimba yeniden iktidara gelmiş, rakibi Jean Ping ise yüzde 47,24 oyla seçimi kaybetmişti.

Seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhaliflerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 6 kişi ölmüş ve çok sayıda kişi de gözaltına alınmıştı. Muhalefet ise ölü sayısının 100'e yaklaştığını ileri sürmüştü. Bongo, 28 Eylül'de yemin ederek devlet başkanlığı görevine resmen başlamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler