Fransız sömürgesindeki protestolar

Fransız sömürgesindeki protestolar

Fransız Guyanası'nda uzay merkezi önündeki eylem sonlandırıldı- Eylemcilerin sözcüsü Jean-Baptiste:- "Bu eylemi yaparak, içinde stratejik yerler de olmak üzere Fransız Guyanası'nda her yeri kontrol altında tuttuğumuzu göstermek istedik"

PARİS (AA) - Fransa'nın deniz aşırı sömürgesi Fransız Guyanası'nda, protestocuların uzay merkezi önünde dün başlattığı eylem sona erdi.

Fransız hükümetini protesto eden ve aralarında yerel yönetim temsilcilerinin de bulunduğu eylemciler, uydu ve roket fırlatma merkezi olan tesisin önünde, seslerini daha iyi duyurmak amacıyla başlattıkları "sembolik işgal" eylemine son verdiklerini açıkladı.

Eylemcilerin sözcüsü Manuel Jean-Baptiste, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bu eylemi yaparak, içinde stratejik yerler de olmak üzere Fransız Guyanası'nda her yeri kontrol altında tuttuğumuzu göstermek istedik." dedi.

Bu arada, Air France yönetimi, genel grev yüzünden havalimanı girişlerine kurulan barikatlar yüzünden Fransız Guyanası'na bugün yapacağı seferleri iptal ettiğini açıkladı.

- Fransa'dan 1 milyar avroluk yardıma onay

Fransız hükümeti ise dün, Fransız Guyanası'na yapılacak 1 milyar avro tutarındaki mali yardıma onay verdi.

Fransız Guyanası'nda işçi sendikaları, hükümettin en az 2,5 milyar avro talep etmiş ancak bu istek kabul görmemişti.

Başbakan Bernard Cazeneuve, iki gün önce yaptığı açıklamada, Fransız Guyanası'nda gerginliğin sona erdirilmesi için talep edilen 2,5 milyar avro tutarındaki yardım miktarının "gerçekçi olmadığını" söylemişti.

Bu açıklamanın ardından Fransız Guyanası'ndaki işçi sendikalarının ortak sözcüsü Olivier Goudet, genel grevi ve protesto gösterilerini sürdürme tehdidinde bulunmuştu.

Guyana'da işsizlik ve suç oranlarındaki artışa tepki gösteren sendikaların çağrısıyla iki hafta önce genel grev ve protesto gösterileri başlatılmıştı.

Göstericiler, mali yardımın artırılmasının dışında Fransız Guyanası için ayrıca "özel statü" istiyor. Ülkede 2010'da düzenlenen bir referandumda özerklik talebi reddedilmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler