Fransa'daki "Batı Balkanlar Zirvesi"

Fransa'daki "Batı Balkanlar Zirvesi"

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği müzakere sürecinde Sırbistan'ın 23 No'lu "Yargı ve Temel Haklar" ile 24 No'lu "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" fasıllarını 19 Temmuz'da açacaklarını bildirdi- AB Komiseri Hahn: "Paris-Balkan 2016 iyi sonu

BELGRAD/SARAYBOSNA (AA) - Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic, Avrupa Birliği (AB) müzakere sürecinde Sırbistan'ın 23 No'lu "Yargı ve Temel Haklar" ile 24 No'lu "Adalet, Özgürlük ve Güvenlik" fasıllarını 19 Temmuz'da açacaklarını bildirdi.

Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Batı Balkanlar Zirvesi"ne katılmak üzere başkent Paris'te bulunan Vucic, Sırbistan medyasına yaptığı açıklamada, geleceğe iyimserlikle yaklaştığını belirterek, Sırbistan'ın AB yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Zirvenin son derece iyi geçtiğine işaret eden Vucic, toplantıya katılan Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Sırbistan'a verdiği destekten ötürü teşekkürlerini sundu.

Vucic, Hırvatistan'ın 23 ile 24 No'lu fasıllara uyguladığı rezervi kaldırdığını belirterek, "19 Temmuz'da ilgili fasılları açmak için yeşil ışık yakıldı. Bu, Sırbistan vatandaşları için son derece iyi bir haber." değerlendirmesinde bulundu.

AB Komiseri Johannes Hahn da sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Hırvatistan'ın, Sırbistan'a 23 ile 24 No'lu fasılları açması için onay verdiğini ifade ederek, "Paris-Balkan 2016 iyi sonuçlara imza atıyor. Avrupa'nın bakış açısı gerçektir." sözlerine yer verdi.

- AB, bölge ülkelerin gelişimi için önemli

Öte yandan, zirveye katılan Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, yaptığı yazılı açıklamada, zirvenin ekonomi, istikrar ve birçok alanda fayda sağladığının altını çizerek, "Bosna Hersek için AB üyesi olmak barış ve istikrarla eş anlamlıdır." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek için AB üyeliğinin dış politikada öncelik olduğunu ifade eden Zvizdic, "Bugün, Fransa-Almanya Gençlik Merkezi örneğinden yola çıkarak bölgesel bir gençlik merkezinin kurulması için iş birliği imzalayacağız." sözlerine yer verdi.

Zvizdic, Batı Balkan ülkelerinin AB için önemli olduğuna işaret ederek, Bosna Hersek'in AB üyelik sürecinde bugüne kadar yaptıkları konusunda bilgi verdi.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa da AB'nin Batı Balkan ülkelerine müzakere imkanı sunmasının son derece faydalı olduğunu söyleyerek, "Bölge ülkelerle daha büyük bir iş birliğine ihtiyacımız var. Kosova, AB ailesinin bir parçası olmak için çalışmalarına devam ediyor." dedi.

Slovenya Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ise AB'nin genişleme politikasının son derece önemli olduğunu söyleyerek, "Gelişim göstermek istiyorsak toplantılardaki zamanımızı kilit konulara ayırmalıyız. Yönetim, gençlik merkezleri ve terörle mücadele bölgede üzerinde durulması gereken üç önemli noktadır." diye konuştu.

Fransa'nın ev sahipliğindeki zirveye ayrıca, Arnavutluk, Makedonya ve Karadağ yetkilileri de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler