Fransa'da yasal uyuşturucu salonları artıyor

Fransa'da yasal uyuşturucu salonları artıyor

Ekim ayında Paris'te ilki açılan yasal uyuşturucu salonlarının ikincisi Strazburg'da üniversite hastanesi bünyesinde açıldı

STRAZBURG (AA) - Fransa'da uyuşturucu bağımlılarının kontrollü uyuşturucu almalarını sağlayacak merkezlerin sayısı artıyor. Paris'ten sonra ülkenin yasal uyuşturucu salonuna sahip ikinci şehri Strazburg oldu.

Strazburg Üniversitesi hastanesinin bir bölümünde açılan yasal uyuşturucu salonu, bugünden itibaren uyuşturucu bağımlılarının haftanın 7 günü kendi kendilerine kontrollü bir şekilde uyuşturucu enjekte edebilecekleri tesisata sahip. Yetkililerin en az riskli uyuşturucu alma salonu olarak tanımladıkları ve bağımlıların gözlerden uzak bir şekilde ve kontrollü olarak uygulamaya geçtikleri salonlar, danışma, uygulama ve dinlenme olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Hastane bünyesindeki salonun idare ve takibini ise yaklaşık 20 yıldan bu yana uyuşturucu bağımlılarına destek için çalışan bir dernek üstlendi.

Haftanın 7 günü 13.00-19.00 saatleri arasında açık olan merkeze sadece Fransız bağımlılar değil, sınırın diğer yanından gelecek Almanların da rağbet edeceği hesaplanıyor. Bu amaçla merkezdeki kapasite artırılarak, günlük 80-100 kişinin kullanabileceği şekilde düzenlendi. Dernek yetkilileri, yasal uyuşturucu salonu ile birlikte bağımlıların takibinin ve psikolojik olduğu kadar tıbbi desteğin de kolaylaşacağını belirterek, bu tür salonların sayısının Fransa genelinde artırılacağını kaydediyor.

Fransa'da ilki geçen ay Paris'te açılan salonlar kamuoyunda tepki çekmiş, devletin uyuşturucu kullanımını özendirdiği itirazlarına neden olmuştu.

Dünyada birçok örneği bulunan yasal uyuşturucu merkezlerinin ilki 1986'da İsviçre'de açılmıştı. İspanya, Almanya, Lüksemburg, Danimarka, Norveç, Hollanda, Kanava ve Avustralya'da yasal uyuşturucu merkezleri bulunuyor. Fransa'da da benzer bir merkez Montpellier'de 1994'de bir dernek tarafından açılmış ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle bir yıl içerisinde kapanmıştı.

Araştırmalar, yasal uyuşturucu merkezlerinin aşırı doza bağlı ölümleri azalttığını ve bağımlıların tıbbi yardım alma şansını arttırdığını gösteriyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :