Fransa’da tartışmalı çalışma yasa tasarısı

Fransa’da tartışmalı çalışma yasa tasarısı

İşçiler, yasa tasarısını protesto etti

PARİS (AA) - Fransa’da işçiler, hükümetin sunduğu çalışma yasa tasarısına karşı başta başkent Paris olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde protesto gösterisi düzenledi.

Tasarıya karşı başkentte ve diğer kentlerde düzenlenen 12. gösteriye katılımın, yaz tatilinin başlaması nedeniyle diğerlerine oranla daha düşük olduğu gözlendi.

Bu arada bir grup da tasarının görüşüldüğü Meclis binası önünde gösteri yaptı. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bu gösteri sırasında polis ve protestocular arasında zaman zaman arbede yaşandı.

İçişleri Bakanlığına göre, Paris’te Italie ve Bastille meydanları arasındaki yürüyüşe yedi bin 500 kişi katıldı. Bakanlık, ülke genelinde düzenlenen gösterilere katılanların sayısının 30 bin civarında olduğunu, Paris’teki gösterilerde çıkan olaylarda 7 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Sendikalar, tatil sonrası protesto gösterilerinin yeniden başlayacağı uyarısında bulunuyor.

-Tasarı mecliste oylama yapılmadan geçti


Başbakanı Manuel Valls, ülkede büyük tartışmalara neden olan çalışma yasa tasarısını bugün yine mecliste oylama yapmadan geçireceklerini açıklamıştı.

Mecliste konuşan Valls, Bakanlar Kurulunun kendisine söz konusu yasa tasarısının oylamadan geçirilmesi için yetki verdiğini hatırlatarak, "ülkenin, işsizlik sorununun üstesinden gelebilmesi için tasarının yasalaşması gerektiğini" söyledi.

Anayasa, hükümete gerektiği takdirde oylama yapılmadan bir tasarıyı meclisten geçirme hakkı veriyor. Bu takdirde, muhalefet partileri ön oylama yapılmadan hükümeti düşürmek için gensoru verme hakkına sahip.

İktidardaki Sosyalist Parti içinde tasarıya karşı olan milletvekillerinden çekinen Valls, daha önce, mecliste oylama yapılmadan tasarıyı geçirmişti. Muhalefetin çoğunlukta olduğu senato, tasarıyı değiştirerek kabul edince, metin tekrar meclise geri getirilmişti. Tasarı, 24 saat içinde gensoru teklifi verilmediği takdirde yasalaşmış olacak. Muhalefet temsilcileri bu kez gensoru önergesi verilmeyeceğini açıklamıştı.

Fransa’da yoğun tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler