Fransa Başbakanı Cazeneuve, Tunus'ta

Fransa Başbakanı Cazeneuve, Tunus'ta

Başbakan Cazeneuve:- "ABD'nin bu sabah Suriye ordusuna ait askeri hava üssünü bombalamasına şaşırmadık"- "Son yıllarda Suriye halkının çektiği sıkıntılardan rejim sorumludur"- "Libya'da tek meşru yönetim ulusal mutabakat hükümetidir"

TUNUS (AA) - Fransa Başbakanı Bernard Cazeneuve, bölge turu kapsamında geldiği Tunus'ta, Başbakan Yusuf Şahid ve Libya Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac ile bir araya geldi.

Başbakan Şahid ile görüşmesinin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Cazeneuve, "ABD'nin bu sabah Suriye ordusuna ait askeri hava üssünü bombalamasına şaşırmadık." dedi.

Paris'in Esed rejimiyle ilgili pozisyonu ve Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesine düzenlenen kimyasal silah saldırısına değinen Cazeneuve, "Fransa'nın pozisyonu açıktır. Son yıllarda Suriye halkının çektiği sıkıntılardan rejim sorumludur. Suriye'de Fransa'nın da desteklediği Cenevre'de müzakere edilen siyasi çözüm dışında herhangi bir çözüm yoktur. Fransa, Suriye rejiminin işlediği suçlardan sonra ABD'nin pozisyonunu anlayışla karşılıyor." diye konuştu.

Tunus Başbakanı Şahid de "Tunus, Han Şeyhun kentinde sivillere karşı kimyasal saldırıları kınadı. Suçluların tespiti için bir soruşturma açılmasını da talep etti." ifadelerini kullandı.

ABD'nin, Suriye rejimine ait askeri üssü hedef almasına ilişkin hükümetinin pozisyonuna değinen Şahid, "Hükümet bu konuda bir açıklama yayınlayacak. Henüz pozisyonunu netleştirmedi." değerlendirmesinde bulundu.

- Cazeneuve-Serrac görüşmesi

Cazeneuve, Libya Başkanlık Konseyi (BK) Başkanı Fayiz es-Serrac ile ülkesinin Tunus Büyükelçisi'nin konutunda bir araya geldi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cazeneuve, "Libya'da tek meşru yönetim ulusal mutabakat hükümetidir. Ülkedeki petrol politikasına ilişkin karar yetkisi de bu hükümettedir. Petrol gelirleri de başkent Trablus'taki Libya Milli Petrol Şirketi'ne ve buradan da Libya Merkez Bankasına aktarılmalıdır." diye konuştu.

Libya'da çözümün siyasi olması gerektiğini vurgulayan Serrac da Libya başkanlık muhafız güçlerinin eğitimindeki çalışmaları ve terörle mücadele alanındaki desteklerinden dolayı Fransa'ya teşekkür etti.

ABD ordusu, bu sabah Suriye'nin İdlib bölgesinde rejimin düzenlediği kimyasal katliama tepki olarak Esed ordusuna yönelik füze saldırısı düzenlediğini duyurmuş, Doğu Akdeniz'deki gemilerden fırlatılan 59 Tomahawk füzesinin, kimyasal saldırıda kullanıldığı belirtilen Şayrat Hava Üssü'nü vurduğunu açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler