Filipinler'de ayrılıkçıların lideri yakalandı

Filipinler'de ayrılıkçıların lideri yakalandı

Ordu tarafından düzenlenen operasyonda Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'nın lideri yakalandı

ZAMBOANGA CITY (AA) - Filipinler'de Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları'nın (BİÖS) aranan liderinin yakalandığı bildirildi.

Batı Mindanao Komutanlığı Sözcüsü Filemon Tan yaptığı açıklamada BİÖS'ün içişlerinden sorumlu lideri Hassan İndal'ın salı akşamı Cotabato kentinin Kalanganan köyünde saklandığı eve düzenlenen operasyonda yakalandığını bildirdi.

Tan, İndal'ın kendisi gibi BİÖS üyesi olan oğlu Alih'in de güvenlik güçlerine karşılık verdiği sırada öldürüldüğünü kaydetti.

Operasyon sırasında çok sayıda ruhsatsız silahın da ele geçirildiğini bildiren Tan, İndal'ın şu an gözaltında tutulduğunu ifade etti.

"Abu Azam" kod adıyla bilinen İndal, birçok suçtan aranıyordu.

Filipinler'de yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı hareketin ardından taraflar arasında 27 Mart 2014'te Müslümanların çoğunlukta olduğu Mindanao’ya özerklik veren Bangsamoro Barış Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla, bölgeye kalıcı barış getirmesi öngörülen Bangsamoro Temel Yasası'nın nihai taslağı geçen yıl eylülde Filipinler Kongresi’ne sunulmuştu.

Kuruculuğunu Umbra Kato'nun yaptığı BİÖS, 2008 yılında Mindanao'da saldırılar düzenlemeye başladı. BİÖS, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nden (MİKC) ayrı hareket ediyor ve barış sürecini baltalamayı amaçlıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :