Filipinler'de ABD'nin hazırladığı terör listesine tepki

Filipinler'de ABD'nin hazırladığı terör listesine tepki

Filipinler Komünist Partisi, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan terör listesine dahil edildi

ZAMBOANGA (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hafta başında yayımlanan raporda, Filipinler Komünist Partisi (CPP) ve onun silahlı kolu olan Yeni Halk Ordusu'nun (NPA) Yabancı Terör Örgütleri listesinde yer alması tepkiye neden oldu.

Filipinler işçi ve köylü ittifakı örgütü “Bayan” Genel Sekreteri Renato Reyes, ABD'nin, Filipinler Komünist Partisi'ni terör listesine almasını, 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte’nin kuracağı hükümet ile barış müzakerelerinin yeniden başlama ihtimalini “baltalama” girişimi olarak değerlendirdi.

Reyes, verdiği demeçte “ABD bir kez daha terör listesini, bir ülkenin iç işlerine müdahale yolu olarak kullanabilmeyi ummaktadır.” ifadesini kullandı.

ABD’yi, “daha müzakereler başlamadan nifak tohumları ekme” planları yapmakla suçlayan Reyes, "Devlet Başkanlığı görevine gelecek olan Duterte’nin, CPP’ye sunduğu kabine listesi önerisi bile ABD’nin 'terörist' iddialarını yalanlamaktadır. ABD’nin herhangi bir formda müdahalesine, uzun zamandır barış arayışı içerisinde olan Filipinler halkı tarafından müdahale ve itiraz edilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Mindanao'daki Davao kentinin belediye başkanlığını 22 yıldır yürüten 71 yaşındaki Duterte, 9 Mayıs'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde oyların yüzde 38,55'ini almıştı. Duterte, 30 Haziran'da yemin ederek 6 yıllığına devlet başkanlığı görevini üstlenecek.

Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf ile görüşebileceğini açıklamıştı.

Dindar bir Hristiyan olarak tanınan Duterte'nin, görev süresi dolan hükümetin ülkenin güneyindeki Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasında yürütülen barış sürecini ve yerel halkların daha fazla özerklik taleplerini desteklediği biliniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler