FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

Yönetmen Uçakan:- "Bunlar katil ruhlu kimseler. Gereken ceza neyse almalıdır. Bu konunun merhameti olmaz"

İSTANBUL (AA) - Yönetmen Mesut Uçakan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, "Bunlar katil ruhlu kimseler. Gereken ceza neyse almalıdır. Bu konunun merhameti olmaz." dedi.

Uçakan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbe girişiminin lanetlenecek bir hadise olduğunu söyledi.

Hiç kimsenin bunu onaylayamayacağını ancak yine de aklını yitirenlerin, bu laneti göremeyenlerin olduğunu bir kere daha gördüklerini aktaran Uçakan, "Bunlar katil ruhlu kimseler. Gereken ceza neyse almalıdır. Bu konunun merhameti olmaz." diye konuştu.

Mesut Uçakan, suçu sabit olanlara merhametin zillete dönüşeceğini belirterek, darbe söz konusu olduğunda da hukuka riayetin şiddetle önemsenmesi gerektiğini vurguladı.

Darbe zihniyeti taşıyanlara karşı önlem alınması gerektiğini, iktidarın da bunu yaptığını dile getiren Uçakan, şu düşüncelerini paylaştı:

"Darbeci zihniyet geçmişte mi kaldı? Elbette hayır, onlar hala aramızdalar. İki gece önce silah zoruyla TRT'den korsan bildiri okunduğunda ne kadar çok sevindiklerini tahmin etmek zor mu? Nitekim daha sonra sokağa çıkmayın gibi halk iradesini engelleyen tweetler attılar. Halkın başarısına sessiz kaldılar, hala da kalıyorlar. Hani, halkı, gençliği o Gezi'ye çağıranlar? Bu sadece bir ağaç meselesi değil diyenler? Boğazlarına kılçık mı kaçtı?"

Uçakan, 12 Eylül darbesine karşı film çeken yönetmenlerin, oyuncuların sessiz kaldığını savunarak, birçok sanatçının halkın ve demokrasinin sadece edebiyatını yaptığı ancak halkı küçümsediklerini ileri sürdü.

Bu olayın, kültür sanat camiasının halktan beslendiği halde halka ne kadar uzak olduğunu bir kere daha gösterdiğini aktaran Uçakan, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu camianın geneline hakim olan bu uzaklığın, hiç olmazsa darbe kafalıları temizleme sürecinde olsun bari iktidarın dikkatini çekeceğini ve gerekli tedbirlere başvurulacağını umuyorum. Zira, eline silah alan askerleri cezalandırmanın darbe ruhunu temizlemeye yetmediğini biliyoruz. O ruh, hukukta, siyasette olduğu kadar kültür ve sanatta da yoğun şekilde duruyor."

Uçakan, darbe girişimcilerinin insanların gönlüne girerek, kelimeler ve kavramları kirlettiğine işaret ederek, kültür sanat konularında ciddi fonlar oluşturarak, büyük eserler üretilmesine acilen imkan verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Ekonominin "mide", siyasetin "kafa" olduğu görüşünü aktan Uçakan, şu ifadeleri kullandı:

"Kültür ve sanat ise gönüldür. Gönlü dönüştüremediğimiz sürece toplumu dönüştüremeyiz. Asıl istiklal budur. Halkımız bu destansı karşı koyuşla, akıl almaz bir zaferi gerçekleştirmiştir. Bu açıdan yaşananlar bir milattır. Ama bir sanat adamı olarak söyleyebilirim ki, bu olay, demokrasi nedir, halk nedir, vatan, namus, özgürlük nedir pek çok kelime ve kavramın anlamını çok net biçimde önüme koymuştur. Asıl bilgelik, asıl kültür, asıl seviye işte budur."

Uçakan, meydanlara çıkan halkın arasına katılmayan sanatçıların olanları kavrayamayacağını söyleyerek, "Ama bilelim ki darbeler düşmana hizmet eder. Düşmana hizmet ise zillettir, ihanettir. Kültür ve sanat adamları hemen kafalarındaki 'düşman' kavramını sorgulamalı. Bu ülke hepimiz için hala yeryüzünün en yaşanabilir ülkesi. Ama bunun için önce bu ülkenin halkına gerçek dost olmalılar." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :