FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

İzmir Başkanlık Sistemi Platformu Genel Başkanı Yardımcı: - "Türkiye, artık eski Türkiye olmadığını bir kez daha tüm dünyaya ve vatan hainleriyle, iş birlikçilerine göstermiştir"- PAÜ Senatosu: - "Meydanlardaki demokrasi nöbetimizi aksatmadan yerine getir

İZMİR (AA) - İzmir, Denizli ve Manisa'daki bazı sivil toplum kuruluşu, üniversite ve siyasi partiler FETÖ'nün darbe girişimini kınadı.

İzmir Başkanlık Sistemi Platformu Genel Başkanı Metin Yardımcı, yaptığı açıklamada milletin iradesine karşı darbe yapmak isteyenlerin her siyasal görüşe mensup vatandaşlarca püskürtüldüğü bunun da tarihi bir irade olduğunu belirtti.

Demokrasi dışı yollara saparak, meşru seçimlerle iş başına gelenleri görevden uzaklaştırmayı planlayanların vatan haini olduğunu ifade eden Yardımcı, şunları kaydetti:

"Türkiye’nin her kentinde meydanlara toplanan vatandaşlarımız, demokratik siyaseti kesintiye uğratmaya çalışanların alçak planlarını bozmuştur. Türkiye, artık eski Türkiye olmadığını bir kez daha tüm dünyaya ve vatan hainleriyle, işbirlikçilerine göstermiştir. Türkiye, tarihin hiçbir döneminde bu denli alçak bir saldırıya uğramadı. Millet iradesinin sembolü TBMM başta olmak üzere, birçok stratejik kurum saldırıya uğramıştır. Bu milletin ekseriyetinin oylarını alarak seçilen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, içerisinde bulunduğu düşünülen bina bombalanarak öldürülmek istenmiştir. Büyük Türk milleti, hem Cumhurbaşkanı'na, hem Başbakanı'na, hem Meclis'ine, hem de siyasi partilerine sahip çıkmıştır."

- PAÜ Senato kararı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Senatosu, FETÖ'nün darbe girişimini lanetledi.

PAÜ Senatosu üyeleri, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı başkanlığında toplandı. Toplantıda alınan karar, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde "demokrasi şehitleri" için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tüm akademik ve idari personelle paylaşıldı.

Senato kararında şunlar kaydedildi:

"Anayasal düzene, milli iradeye ve demokrasimize karşı şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızmış, cunta heveslisi paralel çete tarafından girişilen menfur kalkışmayı nefretle lanetliyoruz. Pamukkale Üniversitesi olarak aziz milletimizin iradesinin tecelligahı olan Gazi Meclis'imizin vakur duruşunun yanındayız. Milli birliğimize kastedenlere karşı 2 bin 500 yıllık millet aklı ve devlet geleneğiyle millet, ordu ve güvenlik güçleri dayanışmasının en güzel örneğini veren aziz milletimize karşı girişilecek her türlü eylemin karşısında olduğumuzu bir kere daha ifade ediyor, demokrasi zaferimizi kutluyor, meydanlardaki demokrasi nöbetimizi aksatmadan yerine getireceğimizi büyük milletimize kararlılıkla duyuruyoruz."

- "Halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyoruz"

CHP Manisa İl Başkanı Halil Tokul da parti binasında düzenlediği basın toplantısında yaşananları lanetlediklerini ifade edtti.

Tokul, Türkiye'nin darbelerden çok çektiğini, aynı sıkıntıların yeniden yaşanmasını istemediklerini söyledi.

Demokrasiye karşı girişilen darbeyi, sıkılan kurşunları, bu eylemleri gerçekleştirenleri, destekleyen ve besleyen yapıları lanetlediklerini vurgulayan Tokul şunları söyledi:

"Halkımızı sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Darbeden hiçbir haberi olmayan, sadece komutanların emrini yerine getiren, hiçbir yetkisi ve sorumluluğu olmayan 20 yaşındaki askerlerimizin katledilmesi, linç edilmesi de hiçbir şekilde kabul edilemez. Yetki ve sorumluluğu olmayan emir komuta zincirinde verilen emirleri yerine getiren bu genç askerlerin ceza kapsamı dışında tutulması bizim ve tüm kamuoyunun talebidir."

Bazı hakim ve savcıların açığa alınmasını da değerlendiren Tokul, "AK Parti Hükümeti 2 bin 745 hakim ve savcıyı jet hızıyla açığa almıştır. Bu trajikomik bir durumdur. Hangi gerekçeyle bu kadar savcı ve hakim açığa alınmıştır. CHP olarak, ülkenin iç savaşa sürüklenmesine, Cumhuriyet'in temel niteliklerinin alaşağı edileceği bir rejim değişikliğine asla izin vermeyeceğiz. Tarihimizden aldığımız güçle bu ülkenin halktan, emekten, barıştan ve demokrasiden yana güçleriyle birlikte mücadeleye devam edeceğiz." diye konuştu.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler