FETÖ'nün darbe girişimi

FETÖ'nün darbe girişimi

TBMM Başkanı Kahraman:-"Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz, hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak"-"(Meclise atılan bomba) O bombanın düştüğü yeri göreceksiniz. Başbakanımızın ofisinin bulunduğu yer. Or

TBMM (AA) - TBMM Başkanı İsmail Kahraman, "Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz, hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak." dedi.

Kahraman, TBMM Tören Salonu'nda, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin tepkilerini dile getirmek üzere Meclise gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcilerini kabul etti.

Türkiye'nin büyük bir badire atlattığını belirten Kahraman, ders alınacak bir olayın yaşandığını, ders alacakların da derslerini aldıklarını söyledi.

Darbe girişiminin gerçekleştiği gece herhangi bir teklif veya telkin olmadan Meclisi açtığını anlatan Kahraman, gemiler için en güvenli yer limanlar olmasına rağmen, onların okyanuslara açılmak için yapıldığını, kenara çekilmenin mümkün olamayacağını vurguladı.

FETÖ'nün darbe girişiminin komuta kademesi içerisinde yapılmadığının dile getirildiğini anımsatan Kahraman, şunları kaydetti:

"Kim oluyorsunuz? Komuta kademesi içerisinde olsa ne olacak? Razı mı olacaktık? Hayır. Ordu kışlasında duracak. Hiçbir millet devletsiz, hiçbir devlet de ordusuz olmaz. Ordu muazzez bir ocak ama kışlasında duracak. Muhteşem tarihi var, bunu da lekelemek istediler. Kaç yönlü bir neticeye gitmek istiyorlar. Dünya, Tayyip Erdoğan'dan korkuyor, çekiniyor. Zira kendi güdümünde olmayan insanların devletlerin başında olmasını istemiyor, ekarte etmek istiyor."

Darbe girişimcilerinin Erdoğan'ı Marmaris'te öldürmeyi planladığını belirten Kahraman, "Nasıl düşünce, ne afyonlanmış bir kafa. Demokrasinin cezalandırma yolu tektir ve o sandıktır. Sandığın dışında müdahale olamaz." dedi.

- "Muvaffak olamadınız diye mi üzüntüdesiniz?"

İsmail Kahraman, Meclis'e uçaklar bomba atarken, milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na geldiğini, kendisinin oturumu açtığını, MHP ve CHP milletvekillerinin bu oturuma katıldığını anımsattı. Kahraman, HDP Eş Genel Başkanı Selahhattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ın da telefon aracılığıyla, "provakasyona sebep olma" çekincesiyle bu oturuma katılmayacaklarını ilettiğini anlattı.

Kahraman, HDP'nin, TBMM Genel Kurulu'nda cumartesi günü gerçekleştirilen olağanüstü toplantıya katılarak, darbeye karşı ortak bildiriye imza attığını dile getirdi.

Darbe girişimine verilen tepkilere de değinen Kahraman, "Kınama yerine bazıları, 'Türkiye demokratik esaslardan ayrılmasın ha...' Ortada bir darbe var, önce onu gör. Yani 'muvaffak olamadınız' diye mi üzüntüdesiniz? O üzüntünüz hep devam edecek, hiç muvaffak olamayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Adnan Menderes'in Türkiye'ye sağladığı katkılara rağmen idam edildiğini anımsatan Kahraman, "Bir yerlerden talimat alanlar darbeyi yaptılar. 'Bizim çocuklar gereğini yaptılar...' Onların çocukları gereğini yapmayacak, yapamayacaklar. Kimse müsaade etmeyecek." diye konuştu.

- "Kardeşliğin sırrına erecek bazı "Sırrı'lar"

Kahraman, Pakistan'da yaşanan bir olayı aktarırken, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) aynı projeyi Türkiye'de gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

"Dünyanın Türkiye'den liderlik beklediği" yönünde açıklamaları nedeniyle eleştirildiğini aktaran Kahraman, "Evet bekliyor. Almanya büyük, Rusya büyük, ABD büyük, ben niye büyük olmayacağım? Bizim bütünlüğümüz, birliğimiz çok şeyleri halleder. Aşar, geçeriz. Bunu önlemek istiyorlar zaten. Bu son hadise, darbelerin olamayacağını gösterdi. Niye İtalya, Fransa, ABD, gelişmiş ülkelerde darbeler yok. Niye ihraç ediyorlar da kendilerinde yok? Demokrasi kültürü gelişmiş, bizde de gelişmiş." dedi.

Türkiye'de de demokrasi kültürünün geliştiğini vurgulayan Kahraman, "Burada basının çok büyük emeği oldu. Fevkalade, tebriğe şayan. Ama şu cep telefonları var ya... Cumhurbaşkanımızın o konuşması ve meydanlara çağırması var ya. O fevkalade bir hadise oldu. Şimdi 'demokrasi nöbeti' deniliyor, parti farkı yok." diye konuştu.

Darbe girişimine karşı TBMM'de bir bütünlük sağlandığını kaydeden Kahraman, "Yamyam yaradılsaydık keşke, başkalarını yerdik birbirimizi yemektense." ifadesine atıfta bulundu. Kahraman, "Ne bu ayrışma? Demokrasi kültürü geliştikçe, Meclis yayın saatinde gördüğünüz kavgalar da sona erecek ve demokrasinin, kardeşliğin sırrına erecek bazı "Sırrı'lar..." diye devam etti.

Kahraman, demokrasi şehitlerinin cenaze törenlerine katıldıklarında gördükleri metaneti aktararak, çocukların, bomba atanlar nedeniyle Türk askerini sorguladığını söyledi.

Darbe girişiminin başarılı olması halinde bu kişilerin ekonomide başarısının söz konusu olamayacağına dikkati çeken Kahraman, "Ne yapacaksın, nasıl idare edeceksin? Senin gücün yeter mi? 60'ta, 71'de, 80'de sınıfta kaldın. Ne merkezi, ne mahalli idarede muvaffak oldun. Senin yapacağın iş değil kardeşim. Ülkeler demokrasi ile kalkınıyor. Boğma bu demokrasiyi, yarını düşün." dedi.

TBMM'ye atılan bombaların büyük tahribata neden olduğunu da anımsatan Kahraman, şöyle devam etti:

"O bombanın düştüğü yeri göreceksiniz. Başbakanımızın ofisinin bulunduğu yer. Orayı saklayacağız. Bir 'demokrasi müzesi' diye muhafaza edeceğiz. 'İlanihaye kalsın, bir ders versin' diye. Ezilen arabamız var, bir de çukur var bunu oraya taşıyacağız, camekanlayacağız. Müzeci arkadaşlarımız bu çalışmayı yapacaklar. 'Hafıza çabuk unutur' derler... Maziyi unutmayacaksınız."

Demokrasi şehitlerine Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileklerini ileten Kahraman, "Cenab-ı Hak demokrasi içinde, herkesin birbirine tahammül ettiği ve milli meselelerde bütününü asla bozmadığı bir Türkiye olarak devamımızı nasip eylesin. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinizde olsun." diye konuştu.

- FETÖ'nün darbe girişimine tepkiler

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen, sivil toplum örgütlerinin varlığı ve Türkiye Cumhuriyeti'ne sahip çıkmalarının terör faaliyetini engellediğini söyledi.

Darbeye karşı mücadele ederken hayatını kaybedenlerin "demokrasi şehidi" olarak tarihe geçtiklerini ifade eden Özegen, "Türkiye bu sınavı şu ana kadar en iyi şekilde verme gayretindedir. 78 milyon bir bütün, tek yürek olmuş. Bu renk milli iradeyi, Türk milletinin tüm değerlerini temsil ediyor. Bu rengi alkışlıyoruz. Bu topraklarda demokrasi hep var olmuştur, bundan sonra da var olacaktır. İlelebet Türkiye Cumhuriyeti var olacaktır. Hiç kimse kirli emellerine bu toplumu, bu milleti alet edemeyecektir" dedi.

TBMM İdare Amiri ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, konuşmasında, darbe girişiminin bedelinin milli iradenin temsilcileri ve millet tarafından sorulacağına hiç kuşku olmadığını söyledi. Haberal, milli iradeye sonuna kadar sahip çıkacaklarını vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis iradesi ile halkın iradesi birleştiğinde darbe girişiminin ters döndüğünü söyledi.

15 Temmuz öncesindeki siyaset dilinin 15 Temmuz sonrasında değişmesi gerektiğini belirten Gök, siyasi partilerin dayanışmasının önemi ortaya çıkmışken uzlaşma kültürünün daha fazla öne çıkartılmasına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Gök, "Türkiye büyük bir badireden dönmüştür, demokrasiyi koruma şansını yakalamıştır. Şimdi yapmamız gereken, demokrasiyi, insan haklarını daha ileri boyuta götürecek ve taçlandıracak adımları atmaktır" dedi.

TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, darbe girişiminin sebepleri hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapılamazsa bunun panzehiri olan demokratikleşmenin bir türlü sağlanamayacağını söyledi.

Türkiye'de bugüne kadar yapılan darbelerin daha sonra kurumsallaştığını dile getiren Önder, "Vaktiyle darbeyle radikal bir hesaplaşma yapılmış olsaydı darbe ortamı tekrar neşvünema bulamazdı, cesaret alamazdı. Biz bu ülkede 12 Eylül faşist darbecilerini, 28 Şubat darbecilerini yargılayamadık. Niye, bu abur cubur yapılaşma, kurumlaşma yüzünden" ifadelerini kullandı.

Önder konuşmasın devamındaki bir ifadesinde "Sayın Öcalan" demesi üzerine salonda gerginlik oluştu. Toplantıya katılan bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütü temsilcileri Önder'e tepki gösterdi.

Programa, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ali Koç, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak'ın da aralarında bulunduğu birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :