Fas’ta yeni hükümet kurma çalışmaları

Fas’ta yeni hükümet kurma çalışmaları

RABAT (AA) - Fas’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Abdulilah Benkiran’a karşı kurulan yeni blok hareketi, koalisyon görüşmelerini...

RABAT (AA) - Fas’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Abdulilah Benkiran’a karşı kurulan yeni blok hareketi, koalisyon görüşmelerini zora soktu.

Geçen ekim ayının ilk haftasında düzenlenen genel seçimlerden 125 milletvekili ile birinci parti olarak çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Sekreteri Abdulillah Benkiran, Fas Kralı 6. Muhammed’in 10 Ekim'de hükümeti kurmakla görevlendirmesinin üzerinde 3 ay geçmesine rağmen yeni hükümet kurulamadı.

Seçime katılan 32 partiden 12’sinin milletvekili çıkarabildiği genel seçimlerde Başbakan Benkiran, Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) haricinde mecliste temsil edilen bütün parti liderleri ile bir araya geldi.

İlk görüşmelerini eski hükümet ortaklarıyla yapan Benkiran, koalisyon görüşmelerinin ilk turunda İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ile İstiklal Partisi'nin (IP) desteğini alarak 183 milletvekili sayısına ulaştı.

Fas anayasına göre hükümeti kurmak için 198 milletvekiline ihtiyacı olan Benkiran, 37 milletvekiline sahip Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) ile koalisyon görüşmelerine başladı. İP’nin hükümette yer almaması koşuluyla koalisyonda yer alabileceklerinin sinyalini veren RNI, Benkiran’ın baştan beri hükümette yer alacağı noktasında anlaştığı IP’nin hükümet dışında kalamayacağı açıklaması üzerine RNI ile ilk kriz yaşandı.

İP Genel Sekreteri Hamid Şabat’ın Moritanya ile diplomatik krize neden olan “Moritanya Fas toprağıdır” açıklamasından sonra yaşanan süreçte, Benkiran da artık IP’nin koalisyonda kalması noktasında ısrarından vazgeçti.

İkinci tur koalisyon görüşmeleri sonunda Benkiran, eski hükümet ortakları ile PJD, RNI, PPS ve Halk Hareketini (MP) kapsayan dörtlü koalisyon için ön anlaşma yaptıklarını ilan etti.

IP’nin koalisyon dışı kalması üzerine RNI lideri Aziz Ağnuş, yeni hükümette yer alması konusunda nihai cevabını bekleyen Başbakan Benkiran’a dörtlü blok ile cevap verdi.

RNI, MP, Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) ve Anayasal Birlik Partisi (UC) yayınladıkları ortak açıklamada, güçlü ve çoğunluğun desteklediği bir koalisyon için UNFP ve UC’nin de hükümette yer alması gerektiği belirtilmişti.

Başbakan Benkiran, dörtlü blok tarafından yapılan açıklamaya sert bir şekilde cevap vererek, RNI ve MP’den koalisyona katılma noktasında nihai cevaplarını beklerken başka partiler ile yaptıkları ortak açıklamayı cevap olarak sunmalarını kabul etmediğini ve bu iki parti ile koalisyon görüşmelerini sona erdirdiğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :