Fas’ta tutuklu yakınları gösteri düzenledi

Fas’ta tutuklu yakınları gösteri düzenledi

RABAT (AA) - Fas’ta 2003 yılında gerçekleşen terör saldırılarının ardından tutuklanan ve hüküm giyen kişilerin yakınları saldırıların yıl...

RABAT (AA) - Fas’ta 2003 yılında gerçekleşen terör saldırılarının ardından tutuklanan ve hüküm giyen kişilerin yakınları saldırıların yıl dönümünde başkent Rabat’ta gösteri düzenledi.

“İslamcı Tutukluları Savunma Ortak Komitesi"nin çağrısı üzerine onlarca kişi Fas Parlamentosu önünde bir araya geldi. Mahkum olan kişilerin ailelerinin yanı sıra, insan hakları aktivistleri ve hukukçuların da katıldığı gösteride, 16 Mayıs 2003’te Kazablanka’da düzenlenen terör saldırılarına ilişkin yeniden soruşturma açılması ve olayların ardından yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının kaldırılması talep edildi.

Komite sözcüsü Abdurrahim Gazali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Elim saldırıların 14’üncü yıl dönümünde yetkililerden artık bu olayın aydınlatılması için girişimde bulunulmasını talep ediyoruz. Saldırılarda hayatını kaybedenler birinci dereceden bu olayın acısını yaşayanlardır, biz onlarla dayanışma içerisindeyiz. Diğer taraftan bu olayın acısını çeken diğer taraf ise olaylardan sonra tutuklanan ve hüküm giyen İslami referanslı cemaatlere ve Selefi eğilimli gruplara yakın kişilerdir.” diye konuştu.

Devletin olayları araştırmak üzere yeni bir soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirten Gazali, saldırılarda ve saldırılardan sonra zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Gösteriye katılan Fas İnsan Hakları Deneği Başkan Yardımcısı Abdulilah Bin Abdusselam da, 2003'te yaşanan olayların ardından hayata geçirilen terörle mücadele yasasının kaldırılması ve ülke genelinde barışın tekrar tesis edilmesi için hükümetin girişimde bulunması gerektiğini belirtti.

Fas'ın Kazablanka kentinde 16 Mayıs 2003 yılında meydana gelen terör saldırılarında 8'i AB ülkesi vatandaşı, 12'si saldırgan olmak üzere 42 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Saldırıların ardından Selefi eğilimli yaklaşık 3 bin kişi gözaltına alınmış, bu kişilerin haksız yere tutuklandıklarını öne süren yakınları, hükümete bu konuda çalışma başlatması çağrısında bulunmuştu. Ailelerin talebi üzerine 25 Mart 2011 tarihinde varılan mutabakatta "dosyaların makul bir sürede yeniden görülmesi" karara bağlanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler