Fas'ta tarihi eser hırsızlarına yönelik operasyon

Fas'ta tarihi eser hırsızlarına yönelik operasyon

Yaklaşık 6 milyon dolar değerindeki tarihi eser levhayı çaldığı belirlenen 4 kişi gözaltına alındı

RABAT (AA) - Fas’ta, yaklaşık 6 milyon dolar değerindeki tarihi eser levhayı çaldığı belirlenen biri İtalyan 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Fas emniyet yetkilileri, yaptıkları açıklamada, İtalya emniyet güçleriyle ortaklaşa yürütülen operasyon sonucunda Guercino olarak tanınan İtalyan ressam Giovanni Francesco Barbieri’ye ait yağlı boya levhasını çaldığı belirlenen biri İtalyan 4 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Olayla ilgili Fas’ın Kazablanka kentinde 3 Faslının, bir İtalyalının ise kendi ülkesinde gözaltına alındığını ifade eden yetkililer, 2014’te İtalya’nın Modena kentindeki bir kiliseden çalınan 1639 tarihli levhanın değerinin yaklaşık 6 milyon dolar olduğu kaydetti.

Levha, İtalya’nın Rabat Büyükelçisi Roberto Natali, üst düzey İtalyan emniyet heyeti ve yerel emniyet yetkililerinin katılımıyla Kazablanka’da İtalyalı yetkililere teslim edildi.

Kazablanka emniyet yetkililerinden Hamid Bahri, levhanın teslim edilmesinin, emniyet güçlerinin uluslararası çapta yüksek meblağlı hırsızlıklara karşı yürüttüğü çalışmaların ciddiyetini ortaya koyduğunu vurgularken, Büyükelçi Natali de değerli bir tarihi eserin geri alındığına dikkati çekerek, operasyonun Fas ile İtalya arasında güvenlik konusundaki işbirliğinde yeni sayfa açtığına değindi.

Öte yandan, yerel bir gazeteye konuşan bir grup genç, levhanın yerini emniyete kendilerinin ihbar ettiğini söyledi.

Aylar önce Guercino’ya ait bir levhayı satmaya çalışan bir kişiyle irtibata geçtiklerini anlatan gençler, levhayı incelemek için şahısla Kazablanka’daki bir dairede buluşarak fotoğraflarını çektikten sonra internette levhayla ilgili araştırma yaptıklarını aktardı.

İtalya'nın, fotoğrafladıkları levhanın benzeri hakkında Uluslararası Polis Teşkilatının (Interpol) internet sayfasında çalıntı ihbarı yayımladığını gördüklerini dile getiren gençler, buluştukları dairenin adresini emniyete bildirerek ihbarda bulunduklarını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :