Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

Fas’ın kuzeyindeki toplumsal gerginlik

RABAT (AA) - Fas'ın kuzeyinde, kalkınma projelerinin gerçekleştirilmediği gerekçesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katıldığı için tutuklanan...

RABAT (AA) - Fas'ın kuzeyinde, kalkınma projelerinin gerçekleştirilmediği gerekçesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere katıldığı için tutuklanan bazı sanıklara "devletin bütünlüğüne kastetmek" suçundan dava açılacağı bildirildi.

Huseyme kentinde mayıs ayından bu yana düzenlenen gösteriler nedeniyle tutuklanan sanıkların avukatı Muhammed Ağnac AA muhabirine, aralarında Rif Hareketi liderlerinden Nasır Zefzafi’nin de bulunduğu 32 kişinin savcılık soruşturmasının sonuçlandığını, savcının bazı sanıklar hakkında "devletin bütünlüğüne kastetmek" suçundan dava açacağını belirtti.

Kazablanka İstinaf Mahkemesi Savcılığı tarafından yapılan tahkikatın dün sonuçlandığını belirten Ağnaç, "Mahkemeye gönderilen tahkikat dosyasına göre Zefzafi ve beraberindeki 6 kişi için 'devletin bütünlüğüne kastetmek' suçundan diğerleri için ise çeşitli suçlamalar ile dava açılacak. Sanıkların bu suçu sabit görülürse ceza kanununun 201 ve 202. maddesine göre 3 yıl hapis cezasından başlamak üzere idama kadar ceza alabilme ihtimalleri var." dedi.

Huseyme kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle gösteriler mayısta yeniden başlamıştı.

Mayıs ayından bu yana düzenlenen gösterilerde 300’ün üzerinde gösterici gözaltına alınmış, bu kişilerden bazıları yerel mahkemelerde hapis ve para cezasına çarptırılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler