Fas'ın Afrika Birliğine dönmesi

Fas'ın Afrika Birliğine dönmesi

Cezayir Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Lamamra, Fas'ın Afrika Birliğine katılım talebi konusunda birliğin ilgili metinlerinin net olduğunu söyledi

CEZAYİR (AA) - Cezayir Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ramtane Lamamra, Fas'ın Afrika Birliğine katılım talebi konusunda birliğin ilgili metinlerinin net olduğunu belirtti.

Lamamra, Afrika Birliği Entegrasyonundan Sorumlu Nijerli Bakan İbrahim Yakuba ile bir araya geldi. Cezayirli Bakan Lamamra, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında, Birliğe katılım noktasındaki metinlerin net olduğunu ve bir takım prosedürlerin uygulanması gerektiğini dile getirdi.

Afrika Birliğinden salı günü yapılan açıklamada, "Birliğin kuruluş sözleşmesinin 29'uncu maddesinde mevcut sözleşmenin yürürlüğe girmesinden sonra herhangi bir Afrika ülkesi sözleşmeye dahil olmak için Afrika Birliği Komiserliği Başkanı'na ihtar verebilir ve üyelik elde edebilir." denilmişti.

Polisario Örgütü'nün "Batı Sahra Cumhuriyeti" olarak Afrika Birliği'ne üye olmasından sonra 1984 yılında birlikten çekilme kararı alan Fas 21 Temmuz'da, 32 yıl aradan sonra Afrika Birliği üyeliğine tekrar döneceğini açıklamıştı.

Afrika Birliğindeki 28 ülke de "Batı Sahra Cumhuriyeti"nin birlikteki üyeliğinin askıya alınmasını isterken, Fas'ın birliğe dönüş için şart koşması, bazı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına ilhakının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında gerginlik başlamıştı. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürmüştü.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :