Fas ile Polisario Cephesi arasındaki Batı Sahra sorunu

Fas ile Polisario Cephesi arasındaki Batı Sahra sorunu

Cezayir İnsan Haklarını Savunma Birliği, BM'ye Batı Sahra sorununun çözümü için referandum düzenlemesi çağrısı yaptı

CEZAYİR (AA) - Cezayir İnsan Haklarını Savunma Birliği, Birleşmiş Milletler'e (BM) Batı Sahra sorununun çözülmesi için 2017 sonuna kadar bir referandum düzenleme çağrısı yaptı.

Birlikten, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yarın Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecilere yapacağı ziyaret öncesinde yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Afrika kıtasının en eski sorunlarından biri olan Batı Sahra sorununun çözülmesi ve halkının kendi geleceğini belirlemesi için BM'den 2017 sonuna kadar bir referandum düzenlemesini istiyoruz" ifadesine yer verildi.

Birlik ayrıca, BM'ye sorunun çözümü için harekete geçme ve Fas'a baskı uygulama çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Ban'ın yarın Tinduf bölgesindeki mültecileri ziyaret etmesi bekleniyor.

-Batı Sahra sorunu-

Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.

Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti, ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini "Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri" olarak nitelendirmişti.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :