Etimesgut'a intikal eden Harp Okulu öğrencilerinin davası

Etimesgut'a intikal eden Harp Okulu öğrencilerinin davası

İstanbul'dan paraşüt eğitimi için Ankara'ya gelen ve FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, helikopterlerle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren iki komutanın

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında, helikopterlerle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilen 91 Hava Harp Okulu öğrencisi ile bu öğrencilerin nakilleri konusunda emir veren iki komutanın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya, tutuklu sanık eski Yüzbaşı Kenan Baştuğ, tutuksuz sanıklar, sanık yakınları ve avukatları katıldı. Eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Hüseyin Ergezen ise Silivri Kapalı Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı.

Duruşma, tutuksuz sanıkların savunmalarıyla devam etti.

Tutuksuz sanık öğrenciler, paraşüt eğitimi için getirildikleri Ankara'da Kara Harp Okulunda darbe gecesi içtima alanında toplandıklarını, askerlerin zoruyla Etimesgut'a götürüldüklerini, ellerine silah almadıklarını ve hiçbir eyleme katılmadıklarını savundular.

Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen öğrenciler, birlikte Ankara'ya geldikleri tutuklu sanık eski Yüzbaşı Kenan Baştuğ'a kendilerini olayların dışında tuttuğu için teşekkür ettiler.

Savunmasını yapan diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep ettiler. Çeşitli üniversitelerde okuyan tutuksuz sanık öğrenciler, sınavları nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmayı istedi.

Duruşmada, tutuksuz yargılanan 91 öğrenciden 90'ının savunması tamamlandı. Tutuksuz yargılanan öğrencilerden Cemil Koç'un avukatı, Koç'un iki gündür duruşmaya gelmediğini belirtti. Koç'un tutukluluk sürecinde yaşadığı sorunları aşamadığını, psikolojisinin bozulduğunu, bir süre tedavi gördüğünü söyleyen avukat, Koç'a 25 gündür kimsenin ulaşamadığını, nerede olduğunun bilinmediğini öne sürdü.

Sanık ifadelerinin tamamlamasının ardından söz alan tutuklu sanık eski Hava Harp Okulu Alay Komutanı Albay Ergezen, yapılan savunmalarda, kendisini suçlayıcı hiçbir ifadenin yer almadığını belirterek, şunları söyledi:

"Öğrencilerimiz ifade verdi, hepsinin birer altın olduğunu gördünüz. Böyle bir dava açılacağına ihtimal bile vermemiştim. 'Olaylardan uzak durmaya çalışın' dediğimi zaten Kenan da söylüyor. Keşke biri çıksa da bize bir alternatif söylese, 'şunu yapmasaydınız da şunu yapsaydınız' dese. Alternatifimiz neydi? Yok olmak. Bu çocuklar, MİT raporuyla, devlet gözetiminde seçildi. Bu insanlara suçlar isnat ediliyor."

Tutuklu sanık eski Yüzbaşı Baştuğ da öğrencilerin iki gündür kendisi hakkında söylediklerine işaret ederek, Kara Harp Okulunda silah almak isteseler alabileceklerini ancak buna izin vermediğini söyledi. Baştuğ, "Öğrencilerimizin kimsenin emrine girmesine izin vermedim. Kimseye yasa dışı emri vermedim. Darbe için Etimesgut'a gittiğimiz, orada silahlandırılacağımız hususu var, oraya gittik bize silahı kim verecekti? Burada bize silah verebilecek kimse yargılanmıyor." diyerek, tahliyesini ve beraatını talep etti.

- Ara kararlar

Duruşmaya verilen aranın ardından Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine başkanlık eden Üye Fahrettin Aksoy, ara kararları açıkladı.

Tutuklu sanıklar Baştuğ ve Ergezen'in tutukluluk hallerinin devamına, tahliye taleplerinin reddine karar verildi.

Mevcut dosyanın, İstanbul'dan paraşüt eğitimi için gelen ancak helikopterle Etimesgut'a götürülmeyen ve Kara Harp Okulu Komutanlığında kalan 51 öğrencinin yargılandığı diğer dava ile birleştirilmesine karar verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün davaya katılma talebini de kabul eden mahkeme heyeti, duruşmalara katılmayan tutuksuz sanık Cemil Koç'un duruşmaya zorla getirilmesi için yazı yazılmasına hükmetti.

Duruşma, 18 Temmuz'a bırakıldı.

- İki ayrı dava açılmıştı

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında paraşüt eğitimi için Ankara'daki Kara Harp Okulu Komutanlığına gelen 142 Hava Harp Okulu öğrencisinden 91'i, olay gecesi helikopterle Etimesgut 11. Hava Ulaştırma Üs Komutanlığına nakledilmiş, 51 öğrenci ise Kara Harp Okulunda kalmıştı.

Nakiller konusunda emir veren komutanları Baştuğ ve Ergezen ile 91 Hava Harp Okulu öğrencisi hakkında bir dava, kalan 51 öğrenci hakkında ise başka bir dava açılmıştı.

Sanıklar hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Silahlı terör örgütüne üye olma", "Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Cezaevinde 7-8 ay kalan sanık öğrencilerin bir bölümü savcılığın talebiyle sulh ceza mahkemesi, bir bölümü de iddianameyi kabul eden Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmış, böylece davada iki komutan dışında tutuklu sanık kalmamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler