Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

Eski yüksek yargı üyeleri hakim karşısında

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrasında meslekten ihraç edilen ve tutuklanan yüksek yargı üyelerinin yargılanmasına devam edildi- Önceki celse tahliye edildikten sonra itiraz üzerine yeniden tutuklanan eski Yargıtay üyesi Doğan'ın yargıland

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan eski Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, önceki celse oy çokluğuyla tahliye edildikten sonra itiraz üzerine tekrar tutuklanan eski Yargıtay üyesi İrfan Doğan yeniden hakim karşısına çıktı.

Duruşmada, Doğan hakkında ifade veren eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur, eski HSYK üyesi Mustafa Kemal Özçelik, eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ile eski Yargıtay Üyesi İlhami Dal tanık olarak dinlendi.

Dal ve Okur, tutuklu bulundukları cezaevinden duruşmaya bağlanırken, diğer tanıklar salonda hazır bulundu.

Duruşmada ilk olarak FETÖ üyeliği suçlamasıyla tutuksuz yargılanan eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem ifade verdi.

Erdem, Doğan'ı 2000'li yılların ortasında Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünde görev yaptığı dönemden tanıdığını anlattı.

Doğan'ın Hatay'da baktığı bir dava nedeniyle şikayet edildiğini, bu nedenle HSYK tarafından başka bir kente gönderildiğini belirten Erdem, kendisiyle görüşmeye geldiğini, durumuna itiraz ettiğini söyledi.

Erdem, daha sonra Hatay Baro Başkanının da HSYK'ya gelerek Doğan'ın söz konusu davayı iyi yürüttüğünü, kararı beğenmeyenlerin şikayette bulunduğunu belirttiğini ve atamanın düzeltildiğini dile getirdi.

Doğan'ı Yargıtay Üyeliğine kimin önerdiğini hatırlamadığını ancak üyeliğini kendisinin de desteklediğini belirten Erdem, Yargıtay'a seçilene kadar Doğan'ın cemaat mensubiyeti hakkında bilgisi olmadığını ifade etti.

O dönem yaptıkları çalışmalarda Doğan'ın da cemaat mensuplarıyla hareket ettiğinin söylendiğini aktaran Erdem, bu nedenle bu yapıdan olanların mensubiyetlerini işlerine yansıtmaları yönündeki şikayetler üzerine başlattıkları çalışma kapsamında hazırladığı listeye Doğan'ı da yazdığını belirtti.

FETÖ üyeliğinden tutuklu iken itirafçı olarak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski HSYK üyesi Mustafa Kemal Özçelik de İrfan Doğan ile Samsun Ladik'te 7-8 ay birlikte çalıştığını aktardı.

Doğan ile ailece de görüştüklerini, bu görüşmelerinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve cemaat hakkında konuşmalar da yapıldığını anlatan Özçelik, himmet verdikleri sohbet toplantılarında Doğan'ın bulunup bulunmadığını ise hatırlayamadığını kaydetti.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile duruşmaya bağlanan eski HSYK Birinci Daire Başkanı İbrahim Okur da Doğan'ın şahsı hakkında net bilgisinin olmadığını ancak cemaat mensupları tarafından seçilmesi istenen isimler arasında yer aldığını bildirdi.

Okur, 2010 referandumundan sonra Yargıtaya 160 yeni üye seçilmesinin planlandığını, eski HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin yaptığı duyurunun ardından eski HSYK Genel Sekreteri Mehmet Kaya'nın bir çalışma yaptıklarını belirterek kendilerini davet ettiğini anlattı. Okur, Kaya'nın evinde cemaat mensubu diğer HSYK üyeleri ve bazı Yargıtay üyeleri ile tetkik hakimlerinin de bulunduğunu belirtti.

Kaya'ya hazırladıkları listenin tamamının seçilmesinin mümkün olmadığını belirttiklerini ve getirilen listedeki sayıyı 80'e indirdiklerini ifade eden Okur, bu kişiler arasında İrfan Doğan'ın da bulunduğunu söyledi. İyi bir hakim olduğu için Doğan'ın seçilmesine karşı çıkmadığını belirten Okur, dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de seçilmesini desteklediğini kaydetti.

Tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile duruşmaya bağlanan eski Yargıtay üyesi İlhami Dal ise sanığı tanıdığını, cemaat mensubu olduğunu duyduğunu söyledi.

Bir soru üzerine Dal, yazlık evinde yaptıkları, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Mersin, Tarsus bölgelerinden hakimlerin katıldığı ve kendilerine "Abiler sizi Yargıtaya üye seçecek" denilen toplantıya İrfan Doğan'ın katıldığını hatırlamadığını ifade etti.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. Buna göre sanığın tahliye talebi reddedilerek tutukluluk halinin devamına, duruşmanın 20 Mart 2018'e bırakılmasına karar verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :