Eski Cezayir Savunma Bakanı askeri mahkemede ifade verdi

Eski Cezayir Savunma Bakanı askeri mahkemede ifade verdi

CEZAYİR (AA) - Eski Cezayir Savunma Bakanı Halid Nizar, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika'nın "orduya zarar verme ve devlete...

CEZAYİR (AA) - Eski Cezayir Savunma Bakanı Halid Nizar, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika'nın "orduya zarar verme ve devlete karşı komplo kurma" suçlamasıyla yargılandığı dava kapsamında askeri mahkemeye ifade verdiğini belirtti.

Nizar, oğlunun yönettiği internet sitesine yaptığı açıklamada, başkent Cezayir'in güneyinde bulunan askeri mahkemede, eski Cumhurbaşkanı Buteflika'nın kardeşinin yargılandığı davayla ilgili ifade verdiğini aktardı.

Eski Bakan Nizar, soruşturmanın gizliliği gerekçesiyle daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

Cezayir'de 1990-1994 yıllarında Savunma Bakanlığı görevini üstlenen Halid Nizar, 29 Nisan'da yaptığı açıklamada, Said Buteflika'nın ülkede gösterilerin zirveye ulaştığı günlerde Genelkurmay Başkanı Ahmed Kaid Salih'in görevden alınması ve olağanüstü hal ilan edilmesi konusunda kendisiyle görüştüğünü belirtmişti. Nizar, Said Buteflika'nın fiili cumhurbaşkanıymış gibi kendisiyle iletişim kurduğunu ifade etmişti.

Ülkede şubat ayından bu yana düzenlenen gösteriler neticesinde istifa etmek zorunda kalan eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kardeşi Said Buteflika ve eski istihbarat başkanları Muhammed Medin ile Beşir Tartag hakkında 5 Mayıs'ta "orduya zarar verme ve devlete karşı komplo kurma" suçlamasıyla geçici tutuklama kararı verilmişti.

Cezayir İşçi Partisi Genel Sekreteri ve eski cumhurbaşkanı adayı Louisa Hanun hakkında da 9 Mayıs'ta "orduya zarar verme ve devlete karşı komplo kurma" suçlamasıyla soruşturma açılmış, Belide Askeri Mahkemesinde Hanun için geçici tutuklama kararı verilmişti.

Cezayir'deki tarihi nitelikteki kitlesel protestolar, 20 yıldır yönetimde olan Abdulaziz Buteflika'nın devam eden protestolar ve ordunun "uyarıları" sonucu 2 Nisan'da istifa etmesine rağmen 2 aydan fazladır aralıksız devam ediyor. Gösterilerde, Buteflika'nın çevresinde kümelenmiş siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından yolsuzluğa bulaşan isimlerden hesap sorulması talebi de başından beri değişmedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler