Ergene evsel atık su ile iyileştiriliyor

Ergene evsel atık su ile iyileştiriliyor

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmaları kapsamında her gün 42 bin 300 metreküp evsel atık su arıtılarak, Ergene'ye deşarj ediliyor- DSİ Genel Müdürü Diniz:- "2016 yılı sonu itibariyle tesislerin tamamı bittiğinde ise günde 180 bin 700 metreküp evsel

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çalışmaları kapsamında her gün 42 bin 300 metreküp evsel atık su arıtılarak, Ergene'ye deşarj ediliyor. Çalışmalar tamamlandığında Ergene Nehri'nde gözle görülür bir iyileşme sağlanması bekleniyor.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Ali Rıza Diniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanılmış suların tekrar kazanılması, çevre ve sağlık açısından öncelikli görülen yerlerde gerekli tedbirlerin alınması, içme suyu baraj havzalarının korunması için planlama, proje, ihale ile inşaat çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında nüfusu 10 binden büyük 12 yerleşimin evsel atık su arıtma tesislerinin yapımının DSİ'nin sorumluluğuna verildiğini belirten Diniz, "Böylece belediyeler tarafından yapılması gereken fakat bugüne kadar yapılmayan evsel atık su arıtma tesislerini DSİ hızla inşa etmeye başlamıştır. Havzada DSİ tarafından 12, IPA kaynaklarıyla ise bir adet olmak üzere toplamda 13 adet evsel atık su arıtma tesisi (EAAT) projesi yürütülmektedir." dedi.

Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın 13 Haziran 2013'de yayımlandığını anımsatan Diniz, bunun bir nehir için yayımlanan ilk Başbakanlık Genelgesi olduğunu belirtti.

Diniz, genelgenin 15 eylem planından oluştuğunu, genelge ile dere yataklarının temizlendiğini, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin DSİ tarafından inşa edildiğini, Islah Organize Sanayi Bölgelerinin kurulduğunu, sanayi için müşterek ileri atık su arıtma tesisleri inşa edildiğini aktardı.

Plan içinde yer alan önemli konulardan ve DSİ uhdesinde devam eden atık su arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalar hakkında da bilgi veren Diniz, şunları söyledi:

"DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 12 evsel Atık su arıtma tesisi ve 3 kollektör hattı inşa edilmesi planlanmaktadır. 12 Atık su Arıtma Tesisinin 7'sinin işletme aşamasında, 5'inin ise inşaatı devam etmekte. 3 Atık su Kolektörünün de 2'si işletme aşamasında, 1'i inşaat aşamasındadır. Şu an itibariyle günde 42 bin 300 metreküp evsel atık su arıtılarak, Ergene'ye deşarj edilmektedir. 2016 yılı sonu itibariyle tesislerin tamamı bittiğinde ise günde 180 bin 700 metreküp evsel atık su arıtılarak, Ergene'ye deşarj edilecek, Ergene Nehri'nde gözle görülür bir iyileşme sağlanmış olacaktır."

Diniz, Evsel Atıksu tesislerinin yanı sıra Endüstriyel Atık su Tesislerinin de devreye girmesi ile nehirde tamamen bir iyileşme sağlanacağını vurguladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler