Erdoğan-Kenyatta ortak basın toplantısı

Erdoğan-Kenyatta ortak basın toplantısı

Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta:- "(Türkiye ile) Tüm yaptığımız çalışmalar, ortak değerlerimiz, ilgilerimiz ve karşılıklı saygı ilkesine dayanmaktadır”- "Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine, Somali'nin yeniden inşası konusundaki taahhütleri

ANKARA (AA) - Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Türkiye ile yapılan tüm çalışmaların ortak değerler, ilgiler ve karşılıklı saygı ilkesine dayandığını belirterek, "Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine, Somali'nin yeniden inşası konusundaki taahhütleri nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Aynı şekilde insani yardım konusunda gösterdiği inanılmaz yardımlar ve Kenya'da yaşayan mülteciler konusunda da teşekkür ederim." dedi.

Kenyatta, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerine işaret ederek, bu vesileyle Erdoğan’ı ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Erdoğan’a bu ziyareti için teşekkürlerini de sunan Kenyatta, bugün son olarak 2014’te yaptıkları toplantıdan sonraki süreci ve yeni konuları ele aldıklarını ifade etti.

Türkiye ile Kenya arasındaki ilişkilerin geçmişinin neredeyse yarım yüzyıla dayandığını ve bu ilişkiyle her zaman övündüklerini vurgulayan Kenyatta, İki ülke arasında bugüne kadar imzalanmış 10’a yakın işbirliği anlaşması olduğunu söyledi. Kenyatta, “Tüm yaptığımız çalışmalar ortak değerlerimiz, ilgilerimiz ve karşılıklı saygı ilkesine dayanmaktadır.” diye konuştu.

- "Ticaret hacmi 148 milyon dolar"

İki ülke arasındaki işbirliğinin uzun yıllardır başta ticaret, güvenlik, eğitim ve sağlık gibi alanlarda olmak üzere sürdüğüne işaret eden Kenyatta, ayrıca Kenyalı öğrencilerin Türkiye’den eğitim bursu aldığını, Kenya vatandaşlarının da kalkınma yardımlarından faydalandığını anlattı.

Kenyatta, şöyle devam etti:

“Ayrıca Türk ürünleri Kenya’da, Kenya ürünleri de Türkiye’de satılıyor. İlişkilerimizdeki artış devam ediyor. 2009 yılındaki ticaret hacmimiz 41 milyon dolardı. Bu rakam 2015 yılına gelindiğinde 148 milyon dolara ulaştı. Ancak Sayın Erdoğan ve ben bu rakamların beklentilerimizin çok çok altında olduğunu ifade ettik ve dolayısıyla bu rakamları yükseltmek için söz verdik. İki ülkede de yapılabilecek ortak işlerin neler olduğuna ilişkin görüşmeler yaptık, nasıl beraber çalışabileceğimizi değerlendirdik. Kenya’nın sosyal ve ekonomik kalkınması için yap-işlet-devret projelerinin nasıl devreye girebileceğini değerlendirdik. Türk şirketlerine burada sunabileceğimiz yatırım fırsatlarından da bahsettik.”

İki ülke arasındaki öncelikli işbirliği alanlarından birinin özel sektörün önündeki engellerin kaldırılması olduğunu söyleyen Kenyatta, "Bu vesileyle Türkiye ile Kenya arasında çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin anlaşmanın imzalanmasını hızlandıracağız. Bunu da muhtemelen ağustosta Türkiye'ye gerçekleştireceğim ziyaret öncesinde tamamlamayı umuyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti kapsamında düzenlenecek Kenya - Türkiye İş Forumu'nda her iki ülkenin iş adamlarının ilişkilerin nasıl artırabileceğini ele alacağını belirten Kenyatta, iki ülke arasında enerji altyapı, imalat, bilişim, sulama, madencilik gibi alanlarda işbirliği yapılabileceğini vurguladı. ​

Görüşmelerde bölgedeki güvenliğin artırılmasına ilişkin neler yapılabileceğinin de ele alındığını dile getiren Kenyatta, "Özellikle terörizm, aşırıcılık, radikalleşmeyle ilgili olarak dünyanın birçok yerinde yaşanan olayları değerlendirdik." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Somali'nin yeniden inşası için özel bir ilgi gösterdiğini vurgulayan Kenyatta, şunları kaydetti:

"Çatışma sonrasında Somali'nin yeniden inşası için ve bunun insancıl bir şekilde yapılması için, mültecilerin yeniden yerleşmesi için neler yapılabileceğini konuştuk. Bütün bunlar, uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerimiz göz önüne alınarak gerçekleştirilecektir. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine, Somali'nin yeniden inşası konusundaki taahhütleri nedeniyle teşekkür etmek istiyorum. Aynı şekilde insani yardım konusunda gösterdiği inanılmaz yardımlar ve Kenya'da yaşayan mülteciler konusunda da teşekkür ederim. Görüşmelerimizin hepimiz için çok faydalı olacağından ve her iki ülkeye refah sağlayacağından eminim. Bu vesileyle davetimizi kabul edip Kenya'ya geldikleri için çok teşekkür ediyorum, Kenya'da evinizdesiniz."​


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :