"Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a" toplantısı

"Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a" toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik:- "Önümüzdeki dönemi kaygı duyulacak bir dönem diye görmüyorum. Bize düşen, o döneme uyup varlığımızı hissettirmek, yarışın içinde güçlü bir şekilde var olmanın gereklerini yapmak"- Kredi Garanti Fonu AŞ G

ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Türkiye'nin Sanayi 4.0 ve Toplum 5.0'a geçmesi için geleneksellikten sıyrılması gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemi kaygı duyulacak bir dönem diye görmüyorum. Bize düşen, o döneme uyup varlığımızı hissettirmek, yarışın içinde güçlü bir şekilde var olmanın gereklerini yapmak." dedi.

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticileri Vakfı (TOSYÖV) tarafından, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde, Denizbank'ın ana sponsorluğu ve Türksat desteğiyle "Endüstri 4.0’dan Toplum 5.0’a" konulu toplantı Grand Ankara Hotel'de gerçekleştirildi.

Çelik, burada yaptığı konuşmada, küçük ve orta büyüklükte işletmelere (KOBİ) teşvik ve destek sağlanmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Bankaların karlarından çok KOBİ'lere sağladıkları desteklerle ülkeye katkılarını ortaya koymaları gerektiğine işaret eden Çelik, "Madem 'gelişeceğiz ve değişeceğiz' cümlelerini kuruyoruz. Bunun için destek de kaynak da lazım. Ülke idaresinin de bunların önünü açıp, uygun şartları sağlaması gerekiyor." diye konuştu.

KOSGEB'in hem KOBİ'ler hem de tekno yatırım programlarına destek kapsamında yeni programının tanıtımını yaptığını hatırlatan Çelik, söz konusu programla sanayinin ilerlemesi, toplum 5.0'ın sağlanması ve rekabet kapasitesinin artırılması için adımların atıldığını anlattı.

Çelik, programla yerli üretimin destekleneceğini vurgulayarak, bu kapsamda müşterisi olan KOBİ'lere 300 bini hibe 700 bini proje bittikten sonra faizsiz geri ödemeli olmak üzere yaklaşık 1 milyon liralık destek sağlanacağını ve tekno yatırımlarda da 5 milyon liraya yakın desteğin öngörüldüğünü bildirdi.

Bakanlık olarak hem Türkiye'deki üretimi iki katına çıkarma hem de yüksek teknolojili ürün üretme ve ihraç etme imkanlarını yüksek seviyelere taşımaya ilişkin hedefler koyduklarını anlatan Çelik, bu hedeflere yüksek teknolojik ürün üretme kabiliyetine sahip firmaların artırılmasıyla ulaşılabileceğini ve bunun için adımlar attıklarını kaydetti.

Çelik, Türkiye'nin sanayi 4.0 ve toplum 5.0'a geçmesi için geleneksellikten sıyrılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bizim yeni şeylere bakmamız, yenilikler görmemiz lazım. Dünya nereye gidiyor, biz onu takip etmekten ziyade onlarla beraber yarışta yer alırsak öncü pozisyonumuzu ve ülkemiz insanının refah seviyesini yükseltmeyi sağlarız." değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının artırılması için de hassas bir yol izlediğini anlatan Çelik, belgelendirilen ve çalışmaya başlayan Ar-Ge ve tasarım merkezi sayısının 800'e yakın olduğunu dile getirdi.

Çelik, Sanayi 4.0'a geçilmesinin işsiz kalma kaygısı oluşturmasına da değinerek, şöyle devam etti:

"Sanayi 4.0 olduğunda işsiz kalırızdan ziyade, biz o şartlara, eğitim, bilgi ve teknolojik gelişmeye kendimizi nasıl hazırlarız, ona bakılmalı. El birliğiyle o sisteme entegrasyonu öne alacak adımların atılması halinde değişen bir durum olmayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki dönem kaygı duyulacak bir dönem diye görmüyorum. Bize düşen, o döneme uyup varlığımızı hissettirmek, yarışın içinde güçlü bir şekilde var olmanın gereklerini yapmak."

- "Kredilerin geri dönüşlerinin tekrar kullandırılması üzerinde çalışıyoruz"

Kredi Garanti Fonu AŞ (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli de şirketin yaptığı işin garanti vermek ve finansmana erişim sorunu yaşayan işletmelere kolaylık sağlamak olduğunu söyledi.

KGF'nin 3 temel faaliyet alanı bulunduğunu anlatan Gergerli, bunların ortakların sermayesiyle verilen garantiler, yurt dışından sağlanan kaynaklarla verilen garantiler ve Hazine Müsteşarlığı ile çalışma olduğunu hatırlattı.

Gergerli, KGF'nin geldiği noktanın, var olan kurumların fonksiyonlarının geliştrilmesine örnek teşkil ettiğini belirterek, "2009'da başlayıp 2015 sonuna kadar toplamda 5 bin işletmeye sadece 1,8 milyar garanti verebilen bir yapı nasıl oldu da bugün 200 milyara ulaştı? Aslında çok basit, biz sistemi yeniden kurguladık, günün ihtiyaçlarına uygun hale getirdik, çözümleri buna göre dizayn ettik." diye konuştu.

Bugün gelinen noktada yaklaşık 353 bin işletmeye 220 milyar lira kredi kullandırıldığını dile getiren Gergerli, buna KGF'ce verdikleri garantinin 196 milyar lira olduğunu bildirdi.

Gergerli, yaklaşık 250 milyar liralık garanti imkanlarının bulunduğunu hatırlatarak, "Bunun ilerleyen dönemde şeklini, yapısını biraz farklılaştırabiliriz. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de kalan 50 milyar liranın daha çok üretim, ihracat ve istihdama yönelik olmasına ilişkin açıklamaları oldu. Bir çalışma var, henüz netleşmediği için bir şey söyleyemiyorum. Kullandırılan kredilerin geri dönüşlerinin tekrar kullandırılması da üzerinde çalıştığımız bir konu." bilgilerini verdi.

Türkiye'nin büyümesinde KGF'nin de etkisinin olduğunu vurgulayan Gergerli, şunları kaydetti:

"Biz Sosyal Güvenlik Kurumundan bazı veriler aldık. 353 bin firmanın analizini yaptık. Sadece KGF kredisi kullanan işletmelerin yıl sonunda ne kadar çalışanı vardı, haziran sonunda ne kadar çalışanı oldu, bunlara baktık. Bu işletmelerin toplam çalışan sayısının 3 milyona yakın olduğunu düşünün, bu süreçte çalışan sayısında 213 bin artış olmuş. Bu firmaların, aralıkta SGK prim ödemesi toplam 785 milyon liraya ulaşmış. Haziranda aynı firmalar 2.2 milyar lira ödemiş."

Gergerli, toplam 353 bin işletmeden sadece 90 milyon lira temerrüt oluştuğunu, eylül sonu itibarıyla ise 13 milyar lira geri ödemede bulunulduğunu aktararak, yıl sonuna kadar toplam 25 milyar geri ödeme olacağını bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler