Endonezya'dan Avustralya'nın Zika uyarısına tepki

Endonezya'dan Avustralya'nın Zika uyarısına tepki

CAKARTA (AA) - Endonezya Sağlık Bakanlığı, Avustralya'nın Endonezya’ya seyahat edecek vatandaşlarını Zika virüsüne karşı tedbirli olmaları konusunda...

CAKARTA (AA) - Endonezya Sağlık Bakanlığı, Avustralya'nın Endonezya’ya seyahat edecek vatandaşlarını Zika virüsüne karşı tedbirli olmaları konusunda yaptığı açıklamaya sert tepki verdi.

Endonezya Sağlık Bakanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada, "Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre Zika virüsü tehdidi tespit edilen 46 ülke arasında Endonezya bulunmuyor. Ayrıca yine başka bir rapora göre, Zika virüsü bulaşma tehlikesi olan 14 ülkenin bulunduğu listede de Endonezya yer almıyor." ifadesi kullanıldı.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, dün yaptığı açıklama ile Endonezya’ya seyahat edecek vatandaşlarını Zika virüsüne karşı tedbirli olmaları konusunda uyarmıştı. Sivrisinek ısırmalarına karşı dikkatli olunması istenen açıklamada "Hamile kadınların, seyahat öncesi doktorlarıyla görüşmeleri ve mümkünse seyahatlerini ertelemeleri doğru olacaktır." ifadelerine yer verilmişti.

Her hafta yaklaşık 16 bin Avustralyalı turistin gittiği Endonezya'nın Bali Adası, Avustralyalıların en çok seyahat ettiği bölgeler arasında yer alıyor.

Endonezya'daki Zika virüsü vakası sadece şubat ayında Sumatra Adası’nda Cambi eyaletinde görülmüştü.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, 2015'in mayıs ayında Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Dünya Sağlık Örgütünün 15 Haziran tarihli son verilerine göre, Zika virüsü 2007-2016 yıllarında 60 ülkede görüldü. Zika virüsü, salgın şeklinde bu ülkelerin 14'ünde 2007-2014 yılları arasında görülürken, 2015 yılının başından 46 ülkede ilk defa salgın şeklinde etkili oldu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :