Endonezya'da minibüslerde "canlı müzik" keyfi

Endonezya'da minibüslerde "canlı müzik" keyfi

Sokak müzisyenleri, dolmuş yolcularına canlı müzik dinletiyor- Müşteriler şoförün verdiği para üstünü müzisyenlere bırakıyor

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR / ADEM ŞALVARCIOĞLU - Endonezya'nın başkenti Cakarta'da sokak müzisyenleri, dolmuşlarda yolculara canlı müzik ile keyifli yolculuk imkanı sunuyor.

Sokak müzisyenleri, Cakarta'nın birçok bölgesinde şehir içi ulaşımında kullanılan minibüslerde müzik çalar bulunmamasını fırsata dönüştürüyor.

Minibüs yolculukları, müzisyenlerin çalıp söylemesiyle eğlenceli bir hal alırken müşteriler, şoförün verdiği para üstünü müzisyenlere bırakıyor.

Minibüs şoförleri, sefer boyunca kendilerine eşlik eden müzisyenlerden ücret almıyor.

Geçimini otobüslerde şarkı söyleyerek sağlayan Ahmad Safran, yaptıkları işin göründüğü kadar kolay olmadığına işaret ederek "Herkes yaptığımız işi kolay para kazanma yolu olarak algılıyor. Oysa hareket halindeki bir minibüste enstrüman çalıp şarkı söylemek hiç de kolay değil. Çok yorucu oluyor. Bazen sıcağa maruz kalıyor bazen de yağmurda sırılsıklam oluyoruz." dedi.

Yine de yaptığı işten memnun olduğunu dile getiren Safran, "Minibüslerde müzik çalar yok. Biz de yolcuları eğlendirmeye çalışıyoruz. İmkanlarımıza göre en güzel kıyafetlerimizi giyerek tıpkı sahneye çıkar gibi müziğe ve yolculara saygımızı gösteriyoruz. Kazandığımız parayla da ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz." diye konuştu.

Müzisyenler, yolcu sayısına göre günde ortalama 3 ila 7 dolar kazanç elde ediyor.

- Üretimi artık yapılmayan minibüslerin trafikten kaldırılması planlanıyor

Yerel dilde "kopaja" olarak adlandırılan el yapımı minibüsler, artık üretilmiyor.

Yeni toplu ulaşım araçlarının hizmete girmesi ve gelecekte metronun da faaliyete geçecek olması nedeniyle Cakarta'nın en eski toplu ulaşım araçlarından kabul edilen minibüslerin birkaç yıl içinde trafikten men edilmesi da gündemde.

Ortalama 20 kişilik yolcu kapasitesine sahip kopajalar, diğer ulaşım araçlarına göre daha ucuz. Şehir içinde 30'a yakın rotası bulunan ve ekonomik olduğu için tercih edilen Kopajalar, Bogor, Depok, Tangerang ve Bekasi gibi yakın kentlere de sefer yapıyor.

Endonezya'da minibüslerde "canlı müzik" keyfi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :