El-Cezire'nin kapatılması talebi

El-Cezire'nin kapatılması talebi

Katar merkezli El-Cezire Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın kanalın kapatılması talebini kınadı

Katar merkezli El-Cezire televizyon kanalınca Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın kanalın kapatılması talebi kınandı.

Söz konusu ülkeler tarafından Katar'a dayatılan ablukanın kaldırılması için getirilen şartlardan biri olan kanalın kapatılması talebi üzerine El-Cezire tarafından yazılı açıklama yapıldı.

El-Cezire'nin kapatılma talebinin, bölgedeki özgür ve objektif medyayı susturmak amaçlı olduğu, umutsuz bir çabanın ötesine geçemeyeceği ifade edilen açıklamada, "Son 20 yıl içerisinde birçok ihlal ve baskılara maruz kaldık. Gazetecilerimiz öldürüldü, tutuklandı ve işkenceye maruz kaldı. Yayımlanan raporlar gizlenmeye çalışıldı, sitelerimizin engellenmesine yönelik çeşitli girişimlerde bulunuldu." ifadelerine yer verildi.

Demokratik ülkelerin hükümetleri, uluslararası düşünce özgürlüğü ve insan hakları kuruluşları ile özgür basın kuruluşlarına da bu talebi kınamaları çağrısında bulunulan açıklamada, kanalın yapılan baskılara aldırış etmeden bağımsız yayın politikasını ve profesyonel gazetecilik misyonunu sürdüreceği kaydedildi.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklama ile Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuş, Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar’a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :