Ekim ayı enflasyon rakamları

Ekim ayı enflasyon rakamları

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Baylan:- "Yılın kalan kısmı için alınan iç talebi destekleyici önlemlerin yanında ekonomi yönetimi, bankalar ve reel sektör temsilcileri arasında yapılan görüşmelerle kredi faizlerinde başlayan düşüşlerin, yılın son çeyreği i

BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Yılın kalan kısmı için alınan iç talebi destekleyici önlemlerin yanında ekonomi yönetimi, bankalar ve reel sektör temsilcileri arasında yapılan görüşmelerle kredi faizlerinde başlayan düşüşlerin, yılın son çeyreği itibarıyla büyüme için olumlu bir katkı sunması beklenmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1,44 düzeyinde arttığı, yıllık enflasyon oranının ise yüzde 7,16 düzeyine gerilediğini anımsattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) döviz kurunda yaşanan artışlar ve küresel piyasalara ilişkin belirsizliklerin maliyet kanalı üzerinden enflasyonda yukarı yönlü riskleri artırdığını düşündüğünü aktaran Baylan, şöyle devam etti:

"Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde atılacak adımların yönü ve zamanlamasında enflasyon görünümü ve küresel koşullardaki gelişmelerin finansal istikrar üzerindeki etkisi, belirleyici olacaktır. TCMB, ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak, değişikliğe gitmemiştir. TCMB, 2016 yılı 4. enflasyon raporuna göre, 2016 sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 sonunda ise yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşebileceği tahmininde bulunmuştur. Dış ticaret verileri, AB ülkelerine yapılan ihracat payında artış ortaya koyarken, ihracatın belirgin bir biçimde azaldığını ve turizm gelirlerindeki azalmanın cari açık üzerindeki olumsuz etkisinin sürdüğünü göstermektedir. Önümüzdeki dönemde dış ticaret açığının genişleme eğiliminin süreceği beklenmektedir."

Baylan, kurdaki değer artışının enflasyona yansıması ve dış ticaret açığının genişleme eğiliminin belirginleşmesi ihtimallerinin TCMB'yi bir açmazla karşı karşıya bırakabileceğini bildirerek, "Yılın kalan kısmı için alınan iç talebi destekleyici önlemlerin yanında ekonomi yönetimi, bankalar ve reel sektör temsilcileri arasında yapılan görüşmelerle kredi faizlerinde başlayan düşüşlerin, yılın son çeyreği itibarıyla büyüme için olumlu bir katkı sunması beklenmektedir." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :