Eğitim-İş Genel Başkanı Demir:

Eğitim-İş Genel Başkanı Demir:

"Erkeklerin istihdam oranı yüzde 69,5 iken kadınların istihdam oranı yüzde 30,5’lerdedir. Çalışan kadınların ise yüzde 51'e yakını kayıt dışı, sigortasız çalışmaktadır"

ANKARA (AA) - Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, çok sayıda kadının güvencesiz çalışmak zorunda kaldığını belirterek, "Erkeklerin istihdam oranı yüzde 69,5 iken, kadınların istihdam oranı yüzde 30,5’lerdedir. Çalışan kadınların ise yüzde 51'e yakını kayıt dışı, sigortasız çalışmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Demir, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, erkek egemen toplumun kadınlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddetinin işyerlerinde, evlerde, sokaklarda ve yaşamın her alanında artarak devam ettiğini vurguladı.

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin imzalanan uluslararası sözleşmeler ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla da devletin öncelikli sorumluluklarından birisi olduğuna dikkati çeken Demir, şunları kaydetti:

"Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre Türkiye, siyasal katılım, ekonomik eşitlik, eğitim ve sağlık hakkı gibi farklı alanlarda kadın erkek eşitliğinde 142 ülke arasında 130. sırada yer almaktadır. Yani ülkemiz, kadın erkek eşitliğinin kesinlikle olmadığı ülkeler arasında yer almaktadır. Rapora göre, Türkiye’de bir kadının kazandığı 1 dolara karşılık, aynı işi yapan bir erkek 2,56 dolar kazanmaktadır. Yine kadını yok sayan siyasi iktidarın, liberal emek düşmanı politikaları sonucu, birçok kadın ailesinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla günü birlik tarım işçisi ve temizlik işçisi olarak güvencesiz çalışmak zorunda kalmaktadır. TÜİK'in verilerine göre, erkeklerin istihdam oranı yüzde 69,5 iken kadınların istihdam oranı yüzde 30,5'lerdedir. Çalışan kadınların ise yüzde 51'e yakını kayıt dışı, sigortasız çalışmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler