Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi:

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Selvi:

"Gerçekten müfredatta bir değişikliğe ihtiyaç var, mevcut yapısıyla Türkiye uzun yıllar gidemez"- "Kendilerini Atatürkçü olarak niteleyerek onun üzerinden tartışma yapanlar, eğer müfredatı okumuş olsalardı 'Bu müfredat tam bizim istediğimiz yapıyor' demel

BURSA (AA) - Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Latif Selvi, "Gerçekten müfredatta bir değişikliğe ihtiyaç var, mevcut yapısıyla Türkiye uzun yıllar gidemez." dedi.

Selvi, Bursa'da katıldığı bir program öncesi AA muhabirine yaptığı açıklamada, müfredatla ilgili tartışmaların uzun zamandır devam ettiğini, kendilerinin de bu kapsamda 8 ay süren titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Zaman zaman müfredatta değişiklikler yapıldığını anımsatan Selvi, şöyle devam etti:

"Son yıllarda da müfredatla ilgili ciddi eleştiriler vardı ve bir şeylerin değişmesi gerektiğiyle ilgili kanaatler belirtiliyordu. Bu çerçevede biz de bir çalışma yaptık. Nelerin değişmesi gerekiyor, ne öngörülebilir diye müfredatı ciddi bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Akademisyenlerimiz, öğretmenlerimizle sendika yöneticilerimizle yaptığımız çalıştaylarla alan araştırmaları ve aynı zamanda müfredatı bütün boyutlarıyla değerlendirerek bir çalışma yaptık. Orada tespit ettiğimiz durum şu, gerçekten müfredatta bir değişikliğe ihtiyaç var, mevcut yapısıyla Türkiye uzun yıllar gidemez çünkü pedagojik olmaktan daha çok ideolojik gönderme yönlendirmeye uygun bir yapı vardı ve bu haliyle de müfredatın ihtiyaca cevap vermesi mümkün değildi. Bunu kamuoyuyla paylaştık."

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığının 53 dersin müfredatını kamuoyuyla paylaştığını dile getiren Selvi, şunları söyledi:

"Bunu da değerlendirdik. Burada bazı değişiklikler gördük, bunları belli boyutlarıyla olumlu değerlendiriyoruz. Öncelikle müfredatın halka açılması son derece önemli, yani kim katkı koymak istiyorsa ne istediğini ortaya koymalı. İkinci önemli gördüğümüz tarafı da müfredatta gözlemlediğimiz doğru seyirde birtakım düzenlemeler var ancak müfredatın çok ciddi bir köklü değişim getirmediğini de görüyoruz."

Selvi, bu konuda da bir çalışma yaptıklarını ve sonuçlarını Bakanlık ve kamuoyuyla yakın zamanda paylaşacaklarını ifade etti.

Müfredat değişikliğiyle ilgili olumlu adımlar atıldığını gördüklerini aktaran Selvi, "Ancak köklü anlamda, ana paradigmanın değişime dair bir hamle göremedik. Bu anlamda da eleştiriyoruz. Bazı derslerle ilgili olarak daha önceki süreçte gözlemlediğimiz ve ümit ettiğimiz değişiklikleri çok fazla göremedik." diye konuştu.

Müfredat değişikliğine itiraz edenler olduğuna dikkati çeken Selvi, şunları kaydetti:

"İtiraz edenlerin önemli bir kısmı, özellikle Atatürkçülük merkezli ve inkılap tarihi merkezli değerlendirme yapanların maalesef müfredatı okumadıklarını, kategorik bir şekilde 'Bunların yazacağı mutlaka bizim istemediğimiz olur' düşüncesiyle bir yaklaşım söz konusu. Kendilerini Atatürkçü olarak niteleyerek onun üzerinden tartışma yapanlar eğer müfredatı okumuş olsalardı, 'Bu müfredat tam bizim istediğimiz yapıyor' demeleri lazımdı ancak gördüğümüz o ki kategorik baktıkları için bir karşıtlık üretiyorlar. Bu da sağlıklı bir şey değil, katkı vermeleri lazım. Kim hangi eleştiriyi yapıyorsa bunları ortaya koyması gerekir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler