Edirne cam ambalaj atığı toplamada birinci oldu

Edirne cam ambalaj atığı toplamada birinci oldu

EDİRNE (AA) - Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) verilerine göre, Edirne, 158 belediye arasında cam ambalaj atığı toplama miktarında...

EDİRNE (AA) - Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) verilerine göre, Edirne, 158 belediye arasında cam ambalaj atığı toplama miktarında birinci oldu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, meclis salonunda yaptığı konuşmada, cam ambalaj atığı toplama çalışmasını 2 yıl önce başlattıklarını söyledi.

ÇEVKO verilerine göre, günlük toplanan cam atık miktarı bakımından Türkiye birincisi olarak Edirne'nin belirlendiğini ifade eden Gürkan, "Aylık ortalama 200 ton civarında atık cam toplanıyor. Lokanta, kahvehane, kafe, bar gibi iç mekanlara cam atığı için kovalar koyuldu. Ağustos 2014'te başladığımız bu projeyle 2014'te 532 bin 30 kilogram, 2015'te 2 milyon 177 bin 820 kilogram, 2016'nın ilk iki ayında 438 bin 580 kilogram cam ambalaj atığı toplandı. Bu başarıda en büyük pay, çevreye duyarlı Edirne halkınındır." dedi.

Gürkan, kentteki 192 cam atık kumbarası ve iş yerlerindeki cam atık toplama kovalarıyla başarılı şekilde cam atıkların toplandığını belirtti.

ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, çöp olmayan ambalaj atıklarının geri dönüşümle ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi.

Dünyada ambalaj ve cam atıkların ayrı toplandığına dikkati çeken Yayalar, Edirne Belediyesinin de bu konuya özenli davrandığını ve öncü olduğunu anlattı.

ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla, vakfın 2015 yılı itibarıyla 581 bin ton ambalaj atığını toplayarak, ekonomiye 1 milyar 900 bin lira katkı sağladığını vurguladı.

Anadolu Cam Kalite Çevre ve Teknik Standartlar Müdürü Ercan Kahraman ise projeye 2014 yılında başladıklarını söyledi.

Proje kapsamında Türkiye genelinde 12 bin 500 cam kumbara dağıtıldığını ifade eden Kahraman, şunları aktardı:

"Projeyi 4 yıldır sürdürüyoruz. Edirne'nin 2014'te cam ambalaj konusunda başvurduğunu duyunca çok heyecanlandım. Uyuyan bir potansiyel olduğunu düşünüyordum. Geri dönüşüm bilinci verildiğinde en çabuk tetiklenecek topluluğun Trakyalılar olduğunu biliyorum. Bunun sürdürülebilir olması için aynı desteği vermeye devam edeceğiz. Avrupa cam ambalaj üretiminin yüzde 90'ını cam ambalaj atığıyla çeviriyor. 4 yıl içinde 40 kilometrelik kum plajı kurtarmış durumdayız."

Konuşmaların ardından ÇEVKO Yönetim Kurulu Başkanı Yayalar, Edirne'nin 158 belediye arasında günlük toplanan atık miktarı bakımından Türkiye birincisi olması dolayısıyla Belediye Başkanı Gürkan'a plaket verdi.

Edirne cam ambalaj atığı toplamada birinci oldu

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :