ECB Başkanı Draghi:

ECB Başkanı Draghi:

"Aylık 80 milyar avroluk varlık alım programı, 2017 yılının mart ayına kadar sürecek ve gerektiğinde daha da uzatılabilir"-"Faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerimiz devam ediyor"-"Düşük faiz oranla

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, aylık 80 milyar avroluk varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini söyledi.

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını bildirdi.

Faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerinin devam ettiğini aktaran Draghi, ayrıca aylık 80 milyar avroluk varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini ifade etti.

Avro Bölgesi’nde enflasyonun gelecek aylarda toparlanabileceğine işaret eden Draghi, şunları söyledi:

"Kapsamlı politika önlemlerimiz, destekleyici finansman koşullarını sağlamaya ve Avro Bölgesi ekonomik toparlanma ivmesinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Sonuç olarak, reel GSYH'nin ılımlı ancak istikrarlı bir hızda artacağını ve Avro Bölgesi enflasyonunun gelecek aylarda kademeli olarak yükseleceğini öngörmeye devam ediyoruz."

Yönetim Kurulu’nun ekonomik ve finansal piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini belirten Draghi, gerekmesi durumunda bankanın görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edeceğini söyledi.

Draghi, ileriye dönük olarak, ekonomik toparlanmanın ılımlı ancak istikrarlı bir hızda devam etmesini beklediklerini ifade ederek, "Ekonomik toparlanmanın, kısmen Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararından kaynaklanan hala bastırılmış dış talep, bazı sektörlerdeki gerekli bilanço ayarlamaları ve yapısal reformların yetersiz hızı gibi nedenlerle baskı altında kalması bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

-Büyüme ve enflasyonda revizyonlar

ECB personelinin eylül ayına ilişkin makroekonomik projeksiyonlarını da paylaşan Draghi, Avro Bölgesi’nde bu yıl yıllık gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışının yüzde 1,6’den yüzde 1,7’ye yükseltildiğini, 2017 ve 2018 için de için de yüzde 1,7’den yüzde 1,6’ya düşürüldüğünü bildirdi.

Enflasyon tahminlerine ilişkin de revizyon yapıldığını aktaran Draghi, 2016 yılı için enflasyon beklentisinin yüzde 0,2’de sabit tutulduğu, 2017 için yüzde 1,3’ten yüzde 1,2’ye revize edildiği ve 2018 için de yüzde 1,6 olarak korunduğu bilgisini paylaştı.

Para politikasının orta vadede fiyat istikrarını sağlamaya ve ekonomik faaliyeti desteklemeye odaklandığına dikkati çeken Draghi, para politikasının tam olarak meyvelerini toplamak için, diğer politika alanlarının da kararlı şekilde katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

-"Düşük faiz oranları bankacılıktaki tüm sorunlara gerekçe değil"

Mario Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yönetim Kurulu’nun varlık alım programının uzatılması konusunu tartışmadığını dile getiren Draghi, mevcut programın etkili olduğunu ve programın uygulanmasına odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Avro Bölgesi’ndeki negatif faiz oranlarının bankacılık sektörüne etkisine de değinen Draghi, "Düşük faizlerin mevcut durumunun bankalara sonuçlarının ve zorluklarının olacağının farkındayız. Düşük faiz oranları bugün bankalar için yanlış giden her şeye gerekçe olarak kullanılmamalı." ifadelerini kullandı.

Draghi, enflasyon beklentilerindeki gelişmeleri çok yakından takip ettiklerini ve hareket etmeye hazır şekilde beklediklerini belirterek, "Hareket etme isteği, kapasitesi ve kabiliyeti konusunda şüphe yok." dedi.

Başkan Draghi, ayrıca hisse alımı ve tüketimin artırılması için tüketicilere doğrudan nakit dağıtılması anlamına gelen "helikopter para" konularının toplantıda tartışılmadığını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :