Duterte'den Ebu Seyyaf'a çağrı

Duterte'den Ebu Seyyaf'a çağrı

Filipinler'de devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralması beklenen Duterte, Ebu Seyyaf'a görüşmeye mi, çatışmaya mı niyetli olduklarını sordu

ZAMBOANGA (AA) - Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte, Ebu Seyyaf örgütüne hükümetle görüşme veya çatışmaya devam etme konusunda bir karar vermesi çağrısında bulundu.

Yerel GMA ajansının haberine göre, Filipinler'in Cebu kentinde bir etkinliğe katılan Duterte, örgütün görüşmelere açık olup olmadığı veya şiddet eylemlerini sürdürüp sürdürmeyeceği konusunda bir karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Devlet başkanlığı görevini 30 Haziran'da yemin ederek devralması beklenen Duterte, Ebu Seyyaf üyelerinin terör eylemlerinde bulunmadığı sürece Filipinler halkının düşmanı olarak görülmeyeceğini söyledi.

Mühimmat almaktan duyacağı rahatsızlığa değinen Duterte, bir Filipinler vatandaşını öldürecek cephanelerin alınmasına onay vermenin kendisi için üzücü olduğunu dile getirdi.

Ülkenin Sulu bölgesine bağlı Patikul kentinde askeri birlikler ile Ebu Seyyaf militanları arasında salı günü çıkan çatışmada 3 militan ölmüş, 16 asker yaralanmıştı.

Ebu Seyyaf örgütü, geçen yıl eylül ayında kaçırdığı 2 Kanadalı rehine için 8 milyon Kanada Doları fidye istemiş, 25 Nisan'a kadar süre vermişti. Rehinelerden John Ridsdel 26 Nisan'da, Robert Hall ise geçen hafta öldürülmüştü. Filipinler'in güneyinde faaliyet gösteren Ebu Seyyaf örgütü, Mindanao ve Sulu'da bağımsız devlet kurmak amacıyla 1991 yılından bu yana şiddet eylemleri düzenliyor.

Ülkede 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanı seçimini kazanan Rodrigo Duterte, seçildikten hemen sonra Filipinler Komünist Partisi üyelerine kabinede yer verebileceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile görüşebileceğini açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler