Duterte Bangsamoro Temel Yasası'nın Senato'dan geçmesini istiyor

Duterte Bangsamoro Temel Yasası'nın Senato'dan geçmesini istiyor

CAKARTA (AA) – Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao ve çevre adalara özerk yönetim hakkı tanıyan Bangsamoro Temel Yasası’nın Senato'dan...

CAKARTA (AA) – Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Mindanao ve çevre adalara özerk yönetim hakkı tanıyan Bangsamoro Temel Yasası’nın Senato'dan geçmemesinden rakiplerini sorumlu tuttu.

Philstar'da yer alan habere göre, Duterte, mayıs ayında yapılan başkanlık seçimlerinin kampanya sürecinde, kendisinden başka hiçbir adayın Mindanao sorununu gündeme taşımadığını, adayların yalnızca alt yapı gibi çeşitli programlar üzerinde durduklarını hatırlattı.

Duterte, Bangsamoro Geçiş Komisyonunun süresini uzatan imza töreninde yaptığı konuşmada, “Kampanya döneminde Mindanao konusunu gündeme getiren yalnızca bendim. Diğer adaylar bu konuda bir şey bilmiyorlar.” diyerek başkanlık yarışındaki rakiplerini eleştirdi.

Mindanao’da savaşın sona erdirilmemesi halinde barışın 45 yıl daha bölgeye hakim olamayacağını belirten Devlet Başkanı Duterte, Mindanao Müslümanlarının toprakları için ölümlerine bizzat şahit olduğun söyledi. Duterte, yolsuzluk ve uyuşturucuyla mücadelenin yanı sıra Ada’daki savaşı sona erdirmenin önceliği olduğunu vurgulayarak, Bangsamoro Temel Yasası’nın hayata geçirilmesi için Senato’daki yetkililerle görüşeceğini ve Senato'dan geçmesi için çalışacağını sözlerine ekledi.

Filipinler Devleti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MIKC) arasında 27 Mart 2014 tarihinde imzalanan barış anlaşmasının ardından Bangsamoro Temel Yasası adı verilen taslağın Senato tarafından onayı gerekiyordu. Geçen yıl 10 Eylül’de Senato'ya sunulan taslak tüm ısrarlara rağmen ele alınmadı. Barış ortamının korunabilmesi için mayıs ayında yapılan seçimler öncesinde Bangsamoro Geçiş Komisyonu kurularak barış sürecinin yürütülmesi sağlandı. Söz konusu yasa, Mindanao ve çevre adalara özerk yönetim hakkı tanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :