Dünya Palyatif Bakım Günü

Dünya Palyatif Bakım Günü

Palyatif Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uyar:- "Palyatif bakım, şifanın mümkün olmadığı terminal dönemde hastayı rahatlatacak, yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutacak tedavidir. Palyatif bakım, bu konuda eğitim almış profesyoneller tarafından uyg

ANKARA (AA) - Palyatif Bakım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Meltem Uyar, "Palyatif bakım, şifanın mümkün olmadığı terminal dönemde hastayı rahatlatacak, yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutacak tedavidir. Palyatif bakım, bu konuda eğitim almış profesyoneller tarafından uygun ortamlarda verilmelidir." ifadesini kullandı.

Uyar, Dünya Palyatif Bakım Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) palyatif bakımın 1980'lerde, "tedavilere yanıt alınamayan hastaların bütüncül bakımı" olarak tanımlandığını hatırlattı.

Palyatif bakımın, 2002'de "yaşamı tehdit eden bir hastalıkla karşılaşan hasta ve ailelerin, hastalığın tanısından ölüme kadar olan süreçte ağrı ve semptomların erken tanılanması ve giderilmesi, psikososyal ve manevi desteğin sağlanarak yaşam kalitelerini artırma çabası" şeklinde güncellendiğini belirten Uyar, palyatif bakımın sadece hastalara yönelik olmadığını da vurguladı.

Uyar, palyatif bakımda verilen hizmetlerin, hastanın ailesini içerdiğine dikkati çekerek, "Kabullenme, bilgilendirme ve yas ile mücadele palyatif bakımın önemli parçalarındandır. Bu nedenle palyatif bakımda, hasta ve yakınlarının tüm sorunları toplu olarak değerlendirilir ve çözüme kavuşturmak hedeflenir." ifadesini kullandı.

- "Yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutacak tedavi"

Tüm dünyada konunun önemini benimsetmek amacıyla 14 Ekim'in "Dünya Palyatif Bakım Günü" olarak belirlendiğini yineleyen Uyar, şunları kaydetti:

"Palyatif bakım, şifanın mümkün olmadığı terminal dönemde hastayı rahatlatacak, yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutacak tedavidir. Acı çekmeden, kaliteli bir şekilde yaşamın son dönemlerini geçirmek her insanın en tabii hakkıdır. Palyatif bakım, bu konuda eğitim almış profesyoneller tarafından uygun ortamlarda verilmelidir.

Palyatif bakım, uzmanlaşmış ve gönüllülük esası ile de çalışması gereken bir ekibin işidir. Hastaların, son ana kadar aktif bir yaşam sürmeleri için destek sağlar. Hasta yakınlarına, terminal dönemdeki hasta bakımı konusunda eğitim vermeyi ve onların da bu bakıma aktif katılımlarını sağlamayı amaçlar. Yaşam kalitesini arttırır ve aynı zamanda hastalık sürecini olumlu olarak etkileyebilir."

Meltem Uyar, Türkiye'de bu hizmetin Sağlık Bakanlığının Kanser Daire Başkanlığının öncülüğünde "Palya-Türk" projesi desteğiyle başlatıldığını da hatırlattı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler